Tekstiler og kvaliteter

Tekstiler og kvaliteter

Gardiner, duker og sengesett finnes i forskjellige tekstilmaterialer og kvaliteter. Det kan f.eks være bomull, lin eller silke. Her kan du lære mer om de ulike tekstilkvalitetene.

STOFFER/MATERIALE

Bomull

Bomull er mykt og lett samtidig som det er veldig slitesterkt. Bomull er et pustende naturfiber som trekker til seg fuktighet, tørker fort og har en kvalitet som gjør at det ikke blir statisk. Tekstilet har som kjent mange gode bruksegenskaper, og er et svært populært valg både i klær, duker , gardiner, sengetøy m.m.

Lin

Lin er et 100 % naturlig, slitesterkt og eksklusivt materiale som utarbeides fra stengelen på linplanten. Lin loer ikke på grunn av sine lange, glatte fibre, og trekker heller ikke til seg støv. I tillegg er det mer slitesterkt enn bomull. Sengetøy i lin er fint å bruke hele året, stoffet kan gi en varm og myk følelse om vinteren, og virke avkjølende om sommeren. Lin har en særegen struktur og overflate, og skiller seg utseendemessig ut fra andre kvaliteter. 

Silke

Silke kommer fra silkespinnende insekters kokonger. Silken har høy glans, og den har god styrke, elastisitet og spenstighet. Silke er svært ømfintlig for sollys og høye temperaturer. All silke bør håndvaskes eller renses, selv om de fleste silkestoffene kan vaskes skånsomt i maskin på opptil 40 grader. Ubehandlet silke krøller omtrent ikke og er svært sterk. Silke bør vaskes med Milo på samme måte som ull og dun.

Polyester

Polyester er den mest brukte syntetfiberen. Fordelen med polyester er stabiliteten i stoffet. Polyester verken krymper eller skrukker, samt at det falmer lite. Polyester er veldig allsidig.

Nylon

Nylon er den sterkeste kunstfiberen som finnes. Den krøller lite, men blekes av UV-stråler.

Akryl

Akryl er et kunstfiber. Akryl er mykt og har en fin glans. Den har en relativt god motstand mot UV-stråler. Akryl er lett antennelig.

VEVINGER:

De fleste vevinger sier oss ingenting om hvilke stoff/materiale som er brukt, bare hvilke teknikker som er brukt under konstruksjonen av stoffet (altså selve veveteknikken).

Lerretsveving (toskaftsbinding)

Lerretsvevet bomull er den mest vanligste bommulskvaliteten.

Lerret er vevet i tykkere tråder enn Damask, Percale og Sateng. Kvaliteten har høy slitestyrke, men oppleves ikke like myk og sval som de andre vevemetodene vi nevner.

Percale

(percalebinding)

Percale er en begrep som bare brukes om bomull .

Percale er laget av den beste, finkjemmede bomullen, som veves tett med mange tråder pr. cm og med ekstra tynt og fint garn, og får derfor en ekstra glatt overflate.
Tekstiler i percale er en av våre fineste kvaliteter. Percale er kjent for sin slitestyrke og kvaliteten holder seg derfor godt i mange år.

Sateng (satengveving)

Sateng er laget materiale som f.eks bomull, lin eller silke, men man velger ut materiale med ekstra fin kvalitet.

Materiale har lange fibre som tvinnes til tynne tråder som satengveves. Tekstiler i sateng er lette, myke og glansfulle, men likevel slitesterke. Sateng har en tydelig for- og bakside der forsiden er mer blank og glansfull.

Damask (jacquardveving)

Damask er en vevemetode som ikke sier noe om hvilket materiale man har vevd med.  Man kan få damaskvevd bomull eller damaskvevd silke eller lin.

Damask er vår mest eksklusive tekstilkvalitet med en komplisert og kostbar produksjonsprosess.
Damask er som regel ensfarget, og veves med mange flere tråder enn vanlig for å få frem det vakre mønsteret og lysspillet i stoffet. Dersom stoffet blir snudd, vil mønsteret komme frem motsatt. Stoffer i damask oppleves lett, mykt og behagelig og holder seg pent i mange år.

TILLEGGSBEHANDLING

Krepp

Kreppstoff kan enten være vevd eller kjemisk kreppet. Det vanligste er kjemisk krepp. Vevd krepp består av klynger av garn slik at det ”krøller” seg i veven. Kjemisk krepp produseres ved at det ”males” på lut i striper så det bobler opp. Krepp er mye brukt som sengesett  siden det, på grunn av den bølgete overflaten som slipper inn luft, er svalt å sove i.

Flanell

Flanell er (som krepp) også brukt mye i sengesett. Det er komfortabelt på vinteren, og har en overflate som føles varm med en gang man legger seg i sengen. For å produsere flanell må det være løs bomull med løs veving. I flanellsproduksjon skal helst ikke tråden være vridd mer enn 12-14 ganger. Etter veving blir bomullen børstet opp for å lage flanelloverflaten. Flanell er slitesterkt, komfortable og lettstelte.

Stonewash

Stonewashed betyr at stoffet er behandlet med steiner for å gi det et litt slitt utseende. Prosessen er også med på å gjøre stoffet mykere og mer fleksibelt.

OPPSUMERING

Materiale

Her snakker vi om hva tekstilet er laget av; f.eks bomull, lin, silke, akryl eller annet.

Veving

Dette er produksjonsmetoden, og her ligger begreper som lerret, damask, percale og sateng. Altså hvordan f.eks bomullsstoffet er vevet.