Hvordan henge opp gardiner

Hvordan henge opp gardiner

Lurer du på hvordan du kan henge opp gardiner? Her gir vi deg våre tips til oppheng som gir deg mulighet til å påvirke hvordan uttrykket blir!


Først og fremst bør du ta stilling til hva slags uttrykk du ønsker, og dermed hva slags gardinoppheng du bør velge. Våre ferdigsydde gardiner kommer enten med multifunksjonsbånd, som gir mange muligheter for oppheng, eller med maljer. Gardinene kan henges på stang eller skinne, etter ønske og behov.

Lekende lett med multibånd

Standard plassering av gardinstangen

Det vanligste er å plassere gardinstangen midtstilt over vinduet, noen få cm over listen. Holderne festes gjerne 2-3 cm utenfor bredden av listen.

standard plassering av gardinstang

Midtstill vinduet der du vil

For å skape illusjonene av at vinduet er midtstilt et annet sted enn der det er, kan du henge gardinstangen utover vinduskarmen på den ene siden. 

Midtstill vinduet der du vil

Lavt under taket

For å få effekten av litt høyde under taket, kan du henge gardinstangen høyt over vinduet (nesten opp til taket). dette vil gi et visuelt løft. Vertikale striper på gardinene vil forsterke effekten. 

Lavt under taket

Høyt under taket

Dette oppleves sjeldent som et problem, men gardiner med horisontale striper kan få rommet til å virke lavere. Gardinstangen bør i slike tilfeller ikke henges for høyt over vinduet.

Høyt under taket

Lite vindu

For å få illusjonen av et stort vindu, må mest mulig av vinduet synes. Fest en lang gardinstang et godt stykke utenfor listen så gardinene dekker mer vegg enn vindu. Til et lite vindu passer det best med enkle tekstiler med lite mønster, men for å få et grand uttrykk kan du godt velge store mønstre. 

Lite vindu

Lite rom

Det kan godt være plass til gardiner selv i et lite rom. Bare fest gardinstangen så nærme vinduet som mulig, og velg lyse og lette gardiner. I et lite rom kan vinduet være plassert nærme et hjørne - for å få plass til gardinstangen trenger du bare ett endestykke.

Lite rom

Gardiner og persienne/rullegardin/liftgardin

Du kan fint kombinere gardiner og annen solskjerming. Heng for eksempel persienner inne i vinduskarmen, og heng opp gardiner på vanlig måte. 

Henge opp gardiner, persienner osv

Liftgardiner

Liftgardiner kan henge inne i vinduskarmen, eller på utsiden av listene. Har du dype vinduskarmer kan det være fint med liften litt over vinduskarmen, da vises mer av vinduet. 

henge opp liftgardiner

 

 

Se alt innen gardinoppheng