Hva betyr møbelbegrepene?

Hva betyr møbelbegrepene?

Synes du det kan være vanskelig å vite hva som skiller ulike møbeltekstiler fra hverandre, eller hva som gjør at et møbel har en god og stødig konstruksjon? Det finnes mange begreper og betegnelser man bør se etter når man skal velge et møbel. Vi har samlet noen av de vanligste begrepene for deg her, slik at du kan vite akkurat hva du skal se etter når du skal kjøpe møbler.

Dette bør du vite om tekstiltesting

Når du skal vurdere ulike tekstiltyper opp mot hverandre er det lurt å se etter resultatene fra universelle tekstiltester. De mest vanlige testene foregår ved at tekstilet utsettes for motstand ved at en maskin gnir ulike gjenstander mot tekstilet over lang tid. Det er viktig å huske på at tekstiltestingen ikke sier alt om kvaliteten på tekstilet. Ofte kan for eksempel naturmaterialer komme dårligere ut i test enn syntetiske materialer, men samtidig ha mange andre gode og viktige egenskaper.

PILLING-MOTSTAND:
Pilling-motstand refererer til hvor mye stoffet kan motstå før det begynner å nuppe seg.
En vurdering på 2-3 indikerer moderat nupping, som er den generelt aksepterte standarden.
En rangering på 4-5 indikerer svært god kvalitet med minimal nupping.
En rangering på 5 betyr ingen nupping i det hele tatt.

FARGEBESTANDIGHET MOT LYS:
Fargebestandighet mot lys måler hvor mye lys tekstilet kan tåle før det begynner å falme. På en skala fra 1 til 8, der 1 er dårligst og 7-8 er utmerket.

MARTINDALE-NUMMER:
Martindale-nummeret indikerer hvor mye friksjon tekstilet kan tåle før de individuelle fibrene begynner å tynnes ut. Verdier mellom 20 000 og 30 000 er egnet for slitesterke møbler til hjemmebruk. Verdier på 30 000+ er egnet for de sterkeste tekstilene som tåler kommersiell slitasje, for eksempel i resturanter og på kontor.

TØRRE RUBBING:
Tørr rubbing refererer til hvor mye farge tekstilet kan avgi når det er tørt. På en skala fra 1 til 5, der 1 indikerer dårligst motstand og 5 indikerer ingen motstand. En allment akseptabel verdi er 4.

VÅT RUBBING:
Våt rubbing måler hvor mye farge tekstilet kan avgi når det er vått. På en skala fra 1 til 5, der 1 indikerer dårligst motstand og 5 indikerer ingen motstand. En allment akseptabel verdi er 3-4.

 

Konstruksjon og treverk

Du er kanskje opptatt av mer enn det du ser på utsiden når du skal investere i et nytt møbel eller en ny seng. Hvordan et møbel konstruert og hvilke materialer som er brukt har mye å si for både komfort og levetid på møbelet. Møblene i Forms+Objects og sengene fra Nordic RestTM er bygget etter skandinavisk håndverkstradisjon, og i samarbeid med europeiske møbelekspertør som vet hvilke materialer og konstruksjonstype som gir høyest kvalitet.

FSC:
Når et produkt er merket med FSC betyr det at minst 50% av treverket er sertifisert av Forest Stewardship Council - en sertifisering for ansvarlig skogbruk som bidrar til å bevare biologisk mangfold.

HELTRE:
Møbler laget av helt trevirke som er bearbeidet til å gi ønsket form og egenskaper. Fordelen med heltre er at det er et sterkt materiale som man kan pusse ned og overflatebehandlet mange ganger. Heltre kan derimot ha en del bevegelse gjennom årstidene, på grunn av luftfuktighet og temperaturforskjeller, noe som på sikt kan føre til sprekker i treverket.

FINER:
Møbler laget av finert treverk er laget av et kjernemateriale som sponplater eller MDF, deretter limes et tynt sjikt av heltre utenpå dette. Fordelen med finerte varer er at de gjerne har litt jevnere og finere overflate enn heltre. Finerte varer er ofte også mer stabilt og beveger seg mindre over tid og man unngår derfor sprekker og lignende.

HDF:
High Density Fiber Board er en platetype som er mer tett i strukturen og sterkere enn andre plater som sponplater og MDF.

 

Madrasser og liggekomfort

Valg av riktig madrass kan være utfordrende. En god madrass har ofte en avansert oppbygging som det kan være vanskelig å forstå betydningen av. Derfor har vi forklart de viktigste begrepene som brukes om madrasser og liggekomfort her, så det skal bli enklere for deg å finne riktig madrass.

HR polyuretanskum:
High Resilience polyuretanskum er en skumtype med høyere kvalitet. Dette skummet er mykere, mer fleksibelt og har lenger levetid enn vanlig skumgummi.

Latex:
Latex er et bearbeidet naturprodukt hvor naturlig latex fra trær behandles med såpe og sulfur for å gi et luftig skummateriale. En latexmadrass gir ekstra god støtte og trykkavlastning.

35kg/m3:
en betegnelse som sier noe om hvor mye råstoff man har brukt i madrassen, altså hvor tett materialet er. Vekten forteller hvor mye en kubikkmeter av madrassmaterialet veier.

Pocketfjær:
betyr at spiralfjærene ligger i hver sin lomme for å beholde kvaliteten, og sørger for at fjærene kan bevege seg uavhengig av hverandre.

Soneinndelt fjærmadrass:
En soneinndelt madrass har mykere soner til skuldre og hofter, og fastere soner til hode og midje. Slik tilpasser madrassen seg kroppen din og gir deg optimal støtte der du trenger det. Kroppsvekt påvirker støtten, og antall soner madrassen er delt inn i sier noe om hvor presis støtten blir. Jo flere soner, dess mer presist tilpasset blir støtten.