Hvordan rense sofa?

Hvordan rense sofa?

Det er ikke til å unngå at smuss, flekker og lukt vil sette seg i sofaen over tid. Derfor er det viktig med godt vedlikehold, og at du tar affære raskt hvis uhellet er ute og du søler på sofaen. Her finner du de beste tipsene til hvordan rense sofa uten å skade den.
beige sofagruppe i lyst rom

1. Start alltid med å støvsuge sofaen

Dyrehår, brødsmuler og annet smuss samler seg gjerne opp i sofaen etter hvert, spesielt i sofasprekkene og under putene. Før du begynner vask og rens av sofa, bør du derfor alltid fjerne overfladisk skitt og støv. Dette kan du gjøre ved å støvsuge hele sofaen med en god støvsuger.

Tips: Hvis du har en lys sofa, pass på at støvsugerenden er ren, slik at det ikke overføres farge eller lukt fra noe du har støvsugd tidligere.

2. Vask sofatrekkene i vaskemaskinen

Tenk over hva slags stoff sofaen din er laget av, dette har nemlig stor betydning for hvordan du best rengjør den.

Hvis du har sofaputer med avtagbart trekk, kan du la disse få en runde i vaskemaskinen. Ofte er dette nok til at sofaen blir ren og pen igjen. Har trekkene fått flekker på seg, bør du imidlertid følge stegene for å fjerne flekker fra sofa først. Vær også alltid nøye med å lese produktets vaskeanvisninger.

Tips: Vask av sofatrekk bør gjøres ved jevne mellomrom uavhengig av om du har sølt på dem eller ikke.
Ved å ta godt vare på sofaen din vil den holde i mange år.

3. Fjerne flekker sofa

En ivrig samtale med vinglasset i hånden, fettete småbarnshender, eller en lystig hund med skitne poter –
det er ikke til å unngå at det fra tid til annen vil komme en flekk på sofaen. Heldigvis finnes det tips og triks til å behandle de fleste flekker.

Bruk først en ren klut eller et godt absorberende tørkepapir for å suge opp væsken i flekken. Husk å trykke – ikke gni, det gjør det stort sett verre. Benytt så en kjøkkenklut med et mildt vaskemiddel og varmt vann, og trykk dette mot det skitne området.

Tips: Behandle flekker på sofaen med en gang de oppstår. Jo tidligere du tar affære, jo større sjans er det for at flekken blir helt borte og sofaen ser ut som ny igjen. Husk alltid å teste rengjøringsmetoden på et lite område først slik at du unngår misfarging eller skade.

4. Fjerne lukt fra sofa

Har ikke støvsuging og flekkfjerning av sofa hjulpet med å bli kvitt lukt? Også dette kan heldigvis løse seg, og sannsynligvis har du allerede det du trenger hjemme. Natron fungerer nemlig som et vidundermiddel når det kommer til å fjerne lukt fra sofa, tepper og andre stoffmøbler. Dryss et tynt lag over sofaputene, og la det ligge i omtrent en time før du støvsuger det opp igjen.

beige toseter sofa

Bruk en rensemaskin til sofaen

For en enda grundigere rengjøring av sofa, kan du benytte en rensemaskin. Denne typen rens trekker dypere inn i stoffet på sofaen, slik at du kan fjerne flekker og lukt som du ikke klarer å bli kvitt på andre måter.