Lysvettregler

Hos Kid kan du velge mellom lys i stearin eller parafin. Materialene har forskjellige egenskaper som kan påvirke ditt valg.

Stearinlys

Våre lys i 100% stearin er Svanemerkede, og har med dette mange gode egenskaper. Lysene er kun fremstilt av fornybare råvarer og inneholder verken soya, parafin eller palmeolje. Våre stearinlys er derfor et alternativ for deg som er opptatt av kvalitet, regnskog og reduserte klimagassutslipp. Lysene drypper og soter minimalt, og er det beste alternativet for ditt inneklima. Lys av 100% stearin har også et høyt smeltepunkt, og tåler varme og sollys bedre enn et parafinlys. Lysene egner seg derfor også godt utendørs. Lysene har en tykk veke som brenner med en jevn og stor flamme.

Se et utvalg av våre stearinlys:

Parafinlys

Parafinlys er laget av parafinvoks som er fremstilt fra råoljer. Parafinlys gir et fint lysskinn i voksen, har lang brennetid og drypper minimalt i riktige omstendigheter. Hos Kid vil du også alltid finne parafinlys i sesongens farger! Parafinvoks er et mykt materiale og er derfor mer bestandige mot eventuelle støt. Dog vil lysene kunne smelte i direkte sollys, og bør derfor ikke benyttes utendørs.

Se et utvalg av våre parafinlys:

Artboard – 3.jpg

Unngå unødvendig sot

Sot vil alltid oppstå ved brenning av organisk materiale. Det kan være mange grunner til at et lys soter, men slukking av lys er den fasen som gir mest sot. Vi anbefaler derfor å benytte en klemme eller lysslukker for å redusere sot. En klemme reduserer mengden partikler med 90% ifølge Svanemerket. For å oppnå best mulig inneklima anbefaler vi også å lufte rommet etter endt brennetid.

Gode lysvettregler

 

1. Gå aldri fra levende lys.

2. Plasser levende lys i god avstand fra brennbart materiale.

3. Hold alltid levende lys utenfor rekkevidde for barn og dyr.

4. Levende lys skal alltid stå på et flatt og brannsikkert underlag.

5. Husk minimum 10 cm avstand mellom levende lys.

6. Plasser aldri lys i trekk eller i nærheten av varmekilder.

7. Klipp alltid ned veken til maks 1 cm før du tenner lyset.

8. Hold alltid lyset rent for rester som f.eks fyrstikker.

9. Bruk alltid lysslukker ved slukking av flamme.

10. Flytt aldri et brennende lys.

11. Sørg for nok luft rundt lyset.

11. Slukk lyset når det er 1-2 cm parafin/stearin igjen fra bunnen.

Artboard – 6.jpg

Lurt å vite om stakelys

Stakelys kommer i mange varianter og er perfekte å tenne og slukke, selv etter kort tid. De står som oftest med åpen flamme, og selv om de tåler relativt godt å stå i trekk, anbefaler vi at de puttes i trekkfrie soner da de kan blafre og begynne å sote. Det er også svært viktig at lyset står på et rett og brannsikkert underlag, slik at det ikke smelter skjevt og drypper.

Obs! Husk alltid å trimme veken ned før bruk, og slukk lysene før de brenner helt ned i lysestaken. Varmen som oppstår i lysestaken kan føre til overtenning, og i verste fall sprekke holderen.

Lurt å vite om kubbelys

Store lykter er godt egnet til kubbelys, plasser kun ett lys i hver lykt for å sikre at lykten ikke overopphetes fra innsiden. Hvis et lys blir for varmt kan det kollapse. Det skal være minimum 2 cm avstand mellom kubbelys og lykteglass. Kubbelys bør brenne i minimum 4-6 timer for å unngå høy brennekant, dette er spesielt viktig første gang, og gjelder hovedsaklig parafinlys. Blir kanten på kubbelyset for høy skal den beskjæres ned til ca 0,5-1 cm over den flytende massen. Høy brennekant kan øke varmen rundt veken, og føre til at stearinen renner eller drypper, og at lyset soter. Dette gjelder spesielt ved tykke kubbelys. Det er også svært viktig å følge med på veken under brenning. Blir veken lang og krøller seg ned i lyset kan det skje en overoppheting og lyset kan sprekke.

Lurt å vite om telys

Alle lys, men spesielt telys, må ha nok luft rundt seg. De leder mye varme, og det er derfor viktig å benytte lysholdere med god ventilasjon. Telys kommer med kopp i både klar plast og aluminium. Blank plastkopp har behov for mer ventilasjon enn telys i aluminiumskopp. Unngå å plassere telys i blank plastkopp i metallbelagte lysholdere, da disse leder varme lettere enn f.eks lysholdere i glass. Dersom det er for lite luft rundt telyset, kan veken trekke til siden og i verste fall kan plastkoppen smelte. Pass på at veken forblir sentrert under brenning. Brenner du telysene flere ganger, reduseres brennetiden, og fare for at at veken ligger og brenner ut i siden, øker.

Kid lysgaranti

Visste du at det det finnes flere standarder for levende lys som stiller krav til brannsikkerhet, merking og advarsler? Standardene oppfyller krav i henhold til Produktkontrolloven og i Kid er vi bevisste over dette ansvaret. Alle våre lys og lysholdere er merket med advarselsetiketter som sikrer riktig bruk, og garanterer kvalitet og brennetid.

Er du ikke helt fornøyd med lys fra oss, eller du finner en feil, vil vi gjerne at du tar med lyset/pakningen tilbake til din ­Kid-butikk. Du får da et nytt lys/pakning eller pengene tilbake.