Møbler opptil 50%! | Solskjerming opptil 50%! | Fiberdyner og puter 50%!

Hvordan henge opp lamper

Hvordan henge opp lamper

Skal du henge opp en lampe, men er usikker på hvor høyt taklampen skal henge over spisebordet, eller hvor høyt vegglampen skal henge på veggen? Her kommer noen tips!

Hvordan henge opp lampe eller pendellampe over spisebordet

Når du skal henge opp en spisebordslampe må du passe på å ikke henge den for lavt slik at gjestene ikke ser hverandre over bordet, ei heller for høyt slik at lyset blender eller spres lite hensiktsmessig. En taklampe eller en pendellampe som skal henge over spisebordet eller kjøkkenbordet bør henge mellom 60 og 75 cm over bordet, målt fra underkanten av lampen. Da kan du sitte rundt spisebordet og se personen ovenfor deg i øynene uten å bli blendet. Dersom du skal henge flere lamper sammen eller på rad eller i klynge kan det være en fordel å henge de 80 cm over bordet, målt fra lampens underkant. Slik føles ikke belysningen for massiv over bordet. Husk også på at lampene som henger på rad eller i klynger bør overlappe hverandre slik at lyset blir jevnt og oppleves som enhetlig.

Pass på å fokusere lyset dit du ønsker det og der det er behov for ekstra lys. For eksempel er det gunstig å ha en taklampe med dimmer over spisebordet. Slik får du forskjellig lysstyrke og kan velge lyssetting ut fra hvilke gjøremål som skal utføres. Skal du hjelpe barna med leksene krever det kanskje mye og konsentrert lys, men skal du spise god mat med vennene dine passer det bedre med en avslappet lyssetting.

Hvis du bruker spisebordet som arbeidsplass kan det også være lurt å ha en bordlampe som kan flyttes og som gir deg ekstra sterkt og godt lys når du skal arbeide eller lese. En slik arbeidslampe kan også være et fint tilskudd i en vinduskarm i nærheten av spisebordet når den ikke er aktivt i bruk.

Henge opp lampe i stua

Når du skal henge opp en taklampe i stua er det viktig å ikke plassere den for nære veggen. Vanligvis anbefales det å henge taklamper 30 – 60 cm ut fra veggen. Plasser taklampen slik at den skaper fokuspunkter med lyset den gir, slik får du best utnytte av lyskilden. Skaper taklampen mørke områder eller et kjedelig og sterkt lys i stuen kan du alltids supplere med andre lamper.

Taklampe over sofabord

Taklamper i stua som skal henges over sofabord må ikke plasseres slik at de skygger for TV-en eller personer som sitter ovenfor deg. Det viktigste tipset her er å teste lampehøyden før lampen monteres i taket, prøv både sittende i sofaen og stående ved siden av. 

Pass også på at lampen som henger over sofaen eller sofabordet henger i veien for deg når du skal sette deg ned eller reise deg opp fra sofaen. Test ut dette ved å sjekke høyden før du monterer taklampen fast.

Skaper taklampen mørke områder eller et kjedelig og sterkt lys i stuen kan du alltids supplere med andre typer lamper i rommet. Med forskjellige lamper får du både forskjellig lys, nyanser og former i rommet.

Vegglampe i stue

Har du en liten stue, eller ønsker å spare plass på gulvet til møbler kan en vegglampe være den perfekte løsningen i stuen. En vegglampe kan brukes både som leselampe eller som et dekorativt og stemningsfullt lys i en ellers mørk krok av rommet.

Henge opp kjøkkenlampe i tak

En fin huskeregel er å plassere taklampen slik at den gir god allmennbelysning på kjøkkenet eller ved spiseplassen, med det mener man at lyset bør belyse store deler av gulvarealet og kunne lyse inn i skap og skuffer. Slik får du god oversikt over hva du har i skap og skuffer, samtidig som det blir enklere å gjøre rent på kjøkkenet.

Det er viktig å passe på at belysningen på kjøkkenet ikke skygger for deg når du lager mat eller beveger deg rundt på kjøkkenet. For å unngå skygger kan det være lurt å bruke en matt pære på kjøkkenet, spesielt i lamper som lyser direkte ned på arbeidsflater.

Henge lampe over kjøkkenøy og kjøkkenbenk

En monteringshøyde på 50 – 75 cm målt fra benkeplaten og opp til underkanten av taklampen, vil være ideelt. Det kan være lurt å vurdere en pendellampe som kan justeres i høyden eller en taklampe med skjem som fører lyset nedover, slik at du unngår blending og skaper gode lyspunkt.

Når du skal henge opp en lampe over kjøkkenbenken anbefales det å henge den mellom 75 og 80 cm fra bordplaten og opp til lampens underkant. Slik får du rikelig med plass til å bevege deg over og rundt kjøkkenbenken uten å kollidere med hengelampen.  

henge opp lamper

Henge opp lamper på soverommet

På soverommet er det viktig å ha flere lamper som kan skape forskjellige lyssettinger til forskjellige situasjoner. For eksempel er det spesielt viktig å investere i godt lys rundt garderobeskap og kommoder hvor du oppbevarer klær. Det er utrolig kjedelig å lete etter dagens antrekk når du ikke ser hvilke plagg som henger foran deg i skapet.

Det er også viktig å ha lys rundt og ved sengen slik at du har leselys tilgjengelig når du skal kose deg med en god bok på sengekanten. Her er det viktig å bruke avskjermede lamper slik at du kan vende og vri lyset dit du trenger det. Det kan være spesielt gunstig å bruke vegglamper som nattbordslampe da disse ofte er vendbare og kan konsentreres mot boken og vekk fra din kjære som prøver å sove ved siden av.

I tillegg til en taklampe som gir godt allmennlys når soverommet skal vaskes eller du trenger å finne klær i skapet kan det være fint med en lyskilde som inspirerer til ro og avslapning. En lyslenke eller en lampe med en dempet lampeskjerm kan bidra til en god og harmonisk stemning på soverommet.

 

Valg av lyspære

Er du usikker på hvilken lyspære du skal velge? Skal du ha en stor lyspære, en led lyspære, eller en glødepære? Valg av lyspære kommer an på hvilken type lys du ønsker og hvilken type lampe du har. Ønsker du et varmt og uttrykksfullt lys kan en glødepære være et godt valg. Hvis du har en stoffledning som du kan koble glødepæren direkte på vil du få et stilig og rustikt uttrykk som vil skape en varm og lun stemning i rommet.

Hvis du vil spare strøm eller forlenge levetiden til lyspærene dine kan det være nyttig å velge led lyspærer eller halogenpærer. Begge disse lyspærene er energieffektive og strømbesparende.

lyspærer

Hva kan jeg gjøre selv når jeg skal henge opp lamper?

- Er dekslene på brytere, stikkontakter og koblingsbokser blitt stygge eller er fulle av gamle malingsflekker kan du enkelt bytte disse selv.
- Hvis en lampe har gått i stykker kan du reparere denne, så lenge den har bevegelige ledninger og ledningsbrytere. Dette kan for eksempel være en bordlampe eller en vegglampe som ikke er en del av den faste installasjonen.
- Du kan også skifte ut eller koble til nye taklamper som skal henge i en takkrok og som er koblet til med kroneklemme eller stikkontakt.

lampe på soverommet