Slik kan vi redusere mikroplast i havet

Slik kan vi redusere mikroplast i havet

Syntetiske materialer ender over alt i miljøet vårt, og når vi tenker på plast i havet, er det lett å se for seg rester av plastflasker og plastposer. Men visste du at syntetiske fibre også er en del av problemet?

(Plast i naturen - Guppyfriend.com)

Utfordringer med mikroplast

Hver gang vi vasker syntetiske tekstiler som fleece og polyester, løsner det bittesmå plastfibre som blir med vaskevannet ut. Disse små, nesten usynlige plastfibrene er veldig vanskelig å filtrere ut i renseanlegg, og havner dermed rett i naturen – og blir en del av et økende bidrag plast som hvert år ender i havet.

I naturen beholder mikroplasten sine egenskaper, og trekker til seg forurensning og kjemikalier. Disse mikrofibrene kan bli spist av organismer i havet, og blir med videre oppover i verdikjeden helt opp til middagsbordet vårt.

På veien skaper mikroplasten også utfordringer for dyrelivet i havet, slik som fordøyelsesproblemer, infeksjoner, problemer med reproduksjonen og utsulting.

Vårt bidrag til løsning

En enkel måte å redusere mikroplast-utslipp på, er å benytte Guppyfriend vaskepose når du vasker tekstilene dine. Den myke, glatte overflaten gjør at færre fibre løsner under vask, og det som løsner blir fanget opp av posen, som er et filter. Guppyfriend vaskepose får du hos Kid Interiør.

Slik vasker du med Guppyfriend vaskepose:

 1. Fyll Guppyfriend vaskepose med 1–3 syntetiske tekstiler (maks halvfull).
 2. Lukk posen og vask som vanlig.
 3. Ta ut de våte tekstilene etter vask.
 4. Fjern mikrofibrene fra innsiden av Guppyfriend vaskepose, og kast dette i restavfallet.

Hvordan kan jeg redusere utslipp av mikrofiber fra tekstiler?

 • Kjøp tekstiler av naturmaterialer.
 • Ikke vask på mer enn 30⁰C, for å redusere antall mikrofibre som løsner.
 • Bruk bare flytende vaskemiddel.
 • Ikke bruk mer vaskemiddel enn nødvendig.
 • Vask sjeldnere. Luft tekstilene ved behov i stedet.
 • Benytt Guppyfriend vaskepose når du vasker.

Resirkulering

Guppyfriend vaskepose er laget av nylon (polyamid) og kan resirkuleres som plast. Husk bare å ta bort glidelåsen. Du kan også levere din gamle Guppyfriend vaskepose i en Kid-butikk, så sikrer vi at den blir levert til resirkulering. Det gjelder alle dine gamle tekstiler – lever dine brukte tekstiler i en Kid-butikk eller i en tekstilreturcontainer, så kan de få nytt liv.

Viktig informasjon ved bruk av Guppyfriend vaskepose:

 • Ikke skyll posen i rennende vann
 • Ikke overfyll den
 • Vask kulørt og hvitt hver for seg
 • Ikke stryk posen
 • Bruk bare flytende vaskemiddel
 • Ikke tørk posen i solen
 • Fjern skitt, smuss og dyrehår før vask
 • For tekstiler som skal håndvaskes, benytt posen til å filtrere vaskevannet etter vask

Ofte stilte spørmål om Guppyfriend vaskepose

Hvorfor skal jeg ikke skylle Guppyfriend vaskepose etter vask?
Guppyfriend vaskepose er et filter som tar opp mikrofiber slik at dette ikke følger med vannet ut i havet. Om man skylle den etter vask så slipper man ut mikrofibrene. Etter vask skal man ta ut mikrofibrene som samler seg i Guppyfriend vaskepose og kaste det i restavfall.

Skal jeg kaste Guppyfriend vaskepose etter bruk?
Det er ikke en engangspose. Den er laget for å brukes i lang tid. Posen er testet for over 100 vask, og etter 100 vask fungerer posen like godt.

Guppyfriend vaskepose ser krøllete og slitt ut etter vask, skal jeg kaste den?
Den vil se «brukt» ut etter et par vask og dette skyldes designet på posen. Den er laget for å ikke frigi fiber selv, men å fungere som et filter. Egenskapene til Guppyfriend vaskepose er like gode selv om den ser brukt ut.

Kan jeg vaske Guppyfriend vaskepose?
Ja, vaskeposen er designet slik at den reduserer slitasje og nupping på tekstiler sammenlignet med vanlig vask i vaskemaskin. Ved å vaske ull i Guppyfriend vaskepose vil du forlenge livet til tekstilet. Merk at ull ikke slipper ut mikroplast. Posen er testet for over 100 vask, og etter 100 vask fungerer posen like godt.

Hvor lenge holder Guppyfriend vaskepose?
Den er laget av nylon og har lang holdbarhet, og Guppyfriend vaskepose kan brukes igjen og igjen og er testet for over 100 vask, og etter 100 vask fungerer posen like godt.

Kan man vaske andre klær sammen med vaskeposen?
Ja, det kan man. Man kan også bruke mange Guppyfriend vaskeposer i samme maskinvask.

Kommer Guppyfriend vaskepose i flere størrelser, jeg skulle hatt en som er større?
Per nå kommer Guppyfriend vaskepose kun i medium (50 x 74 cm). Det kan komme flere størrelser senere. Du kan bruke flere Guppyfriend vaskepose om du har behov for å vaske flere syntetiske tekstiler i samme vask. Størrelsen på posen er basert på en optimal miks av størrelse og minst mulig slitasje på tekstiler.

Les mer hos Guppyfriend - Se video fra Guppyfriend