ATELIER BY CAMILLA PIHL NÅ I SALG! KLIKK HER:

Bokhari-produkter gir fremtidshåp

Bokhari-produkter gir fremtidshåp

Bokhari produserer håndlagde og resirkulerte kvalitetsprodukter av tekstil til interiørbruk. Gjennom Bokhari skapes meningsfylt og trygt arbeid for pakistanske håndverkere, både kvinner og menn - og aller viktigst - utdanningsmuligheter og fremtidshåp for barn.

Veveriet Bokhari, som ligger i landsbyen Sultan Town, rett i utkanten av millionbyen Faisalabad i Pakistan, ble startet opp i 1989 av Yawar Bokhari som var bosatt på Lillehammer. Landsbyen, med sine 15.000 innbyggere, bar preg av sosial og økonomiske nedgangstider; stor arbeidsløshet, mange var analfabeter og den offentlige skolen var lagt ned for lengst. Det var ingen fremtid i sikte, spesielt ikke for jenter og kvinner. I løpet av de neste årene, ble veveriet bygd opp som landsbyens hjørnesteinsbedrift, en levedyktig bedrift som på midten av 1990-tallet dekket store deler av det norske filleryemarkedet. Samtidig så var de mange sosiale og økonomiske kårene for spesielt kvinner vanskelige, og fremdeles så gikk ikke barna på skole. Det ble derfor bestemt at Bokhari skulle satse på å ansette kvinner, og bidra til å gi skolegang til barna deres, og i 1996 ble grunnsteinen lagt til LAMS-skolen, vegg-i-vegg med veveriet. De første elevene begynte på skolen i oktober samme år. 

veveriet Bokhari

Etter Yawar Bokharis bortgang i 2012 ble stafettpinnen gitt videre til neste generasjon, og i dag drives virksomheten av sønnen Amar. Veveriet har gjennomgått en total restrukturering for å kunne bedre møte dagens strenge krav til sikkerhet, effektivitet og kvalitet. I samarbeid med designer Runa Klock utvikles nye, spennende design som bygger på tradisjoner med et moderne utrykk. Med fokus på bruk av resirkulerte tekstiler veves, strikkes og hekles produktene du finner i butikkhyllene hos Kid Interiør for hånd.

Skolen drives og videreutvikles i all hovedsak med finansiell støtte fra Bokhari. I tillegg støttes skolen av Stiftelsen LAMS i Norge som jobber i tett samarbeid med skolens styre og administrasjon i Pakistan for å sikre at skolen viderefører den visjonen og de verdiene som lå til grunn ved opprettelsen.

Bokhari ansetter i dag nærmere 300 kvinner og menn, er landsbyens største arbeidsgiver og bidrar med dette til å sikre en bærekraftig økonomi i lokalsamfunnet. De fleste ansatte har barn som går på LAMS-skolen, som i dag tilbyr førskole, grunnskole og videregående skole til nærmere 700 elever, de fleste jenter. Med det gis barna mer enn en utdanning – de gis også muligheten til å være med å bestemme over sin egen fremtid. 

bokhari mor og barn

Kid Interiør er stolte av å kunne tilby Bokhari-produktene i alle våre butikker, samt på nett. Kjøper du et Bokhari-produkt fra oss er du dermed også med på å gi de ansatte ved Bokhari et verdig liv, og de 700 barna ved LAMS-skolen kunnskap og fremtidshåp.

Vil du lese mer om BOKHARI?

Bokhari - Kjøp en gymbag - gi en skolebok

Bokhari - Bærekraftig materiale sjøgress

www.bokhari.no og www.facebook.com/BOKHARI.no

LAMS – En skole, en fremtid

www.lams.no og www.facebook.com/lams1996