Bestill før søndag 15. des. for levering til jul | Klikk & Hent kan bestilles frem til 24. des.

Miljøtiltak

Miljøtiltak

Kid Interiør jobber kontinuerlig med å minske vår miljøbelastning.

Det finnes mange ulike materialer som brukes i tekstiler og interiørartikler. Det er ikke alltid lett å vite hvilke materialer som er best eller verst, da det for en stor del produkter handler like mye om materialets bruksområde. Vi tror likevel at det er visse typer materialer som har flere fordeler enn ulemper - og omvendt - når det gjelder tekstiler og interiør.

Kid jobber aktivt for å redusere og begrense bruken av skadelige kjemikalier både i produksjonsprosessen og i produktene våre. Vi stiller strenge krav til bruk av kjemikalier i produksjonen og benytter blant anne kjemikalieguide fra Research Institutes of Sweden (RISE) i dette arbeidet. Det er dessverre ikke bare å fjerne alle kjemikalier da de benyttes i nesten alt – fra mat og medisiner, til sminke, klær, elektronikk og interiør. Derimot arbeider vi med å begrense og unngå kjemikalier som utgjør en risiko for miljøet, mennesker og dyr. Vi har også fokus på å velge riktige materialer, og å bruke opp alt der det er mulig. Vi jobber målrettet med å ha mest mulig bærekraftige og fornybare råvarer i våre varer, samtidig som vi ønsker at våre produkter skal ha en god kvalitet som bidrar til en lang levetid. Det skal være trygt å handle hos oss!

Ett eksempel på konkrete tiltak er at vi forbyr bruken av PFAS-kjemikalier i vårt sortiment, og at vi velger andre materialer enn PVC der det er mulig.

Vi sier nei til PFAS-kjemikalier

PFAS, eller fluorkarboner, er en gruppe med nesten 5000 skadelige kjemikalier som brukes for å lage vann- og smussavvisende impregneringer på tekstiler. Kjemikaliene benyttes også i skismøring, brannskum, non-stick stekepanner og sminke, for å nevne andre eksempler. Disse produktene inneholder små nivåer av fluor som gjør dem motstandsdyktige mot vann og smuss. De er enkelt forklart supergode til å holde seg tørre, noe som gir dem gode egenskaper i tekstilindustrien. Dessverre er de så ekstremt holdbare at de aldri brytes ned i naturen, og blir derfor noen ganger kalt «evig-kjemikalier». I stedet kan de akkumuleres i fettvev hos dyr og mennesker, hvor de i verste fall kan virke hormonforstyrrende.

vi sier nei til pfas kjemikalier

Til hjemmetekstiler er det andre og bedre impregneringer som gir den samme vannavvisende effekten, og som ikke forårsaker skade på naturen på samme måte som PFAS kan gjøre. De nye impregneringene er basert på fluorfrie metoder som ikke er klassifisert som PBT (vedvarende, bioakkumulerende og giftig) eller vPvB (veldig vedvarende og veldig bioakkumulerende) slik flere PFAS-stoffer er. Vi benytter i dag Rudolf Bionic Eco Plus og REAPHOB W, som også er blitt vanlige i utendørsklær, på grunn av holdbarhet og at den gode kvaliteten også vedvarer etter vask.

Nå som vi har lært at PFAS ikke er bra, vil vi også hjelpe andre med å velge bedre alternativer og begrense bruken av PFAS overalt. I 2020 signerte Kid " ChemSec’s corporate PFAS commitment" for å påvirke myndigheter og beslutningstakere til å sette strengere regler for å begrense bruken av PFAS-stoffer. Du kan lese mer om ChemSecs bedriftens PFAS-forpliktelse her: https://chemsec.org/pfas/.

Hvorfor vi unngår PVC

PVC, eller polyvinylklorid, er en type plast som, avhengig av mengden tilsetningsstoffer og myknere, kan være både hard og myk. Vi foretrekker å unngå så mye nyvunnet plast som mulig i våre produkter og i emballasje, men noen ganger er det ingen andre materialer som kan slå plastens gode egenskaper. Imidlertid kan hvilken type plast som brukes spille en viktig rolle i helse og miljø!

Visste du at den første kommersielle ble produsert på 1930-tallet, og årlig blir det produsert ca 350 millioner tonn plast – derfor er det viktig at alle verdikjeder bidrar til en plastproduksjon som har mindre negative konsekvenser for miljø og helse.( https://snl.no/plast)

 

PVC er et eksempel på en plast som er bygd opp av polymerer og andre tilsetningsstoffer som kan forårsake skade i plastens levetid, fra produksjon til kast. PVC er laget av det kreftfremkallende stoffet vinylklorid, og under fremstillingen av dette brukes mykgjørende tilsetningsstoffer kalt ftalater og andre tungmetaller som stabilisatorer. Dette kan ha store negative effekter på naturen rundt fabrikkene og for arbeiderne som produserer materialet hvis det ikke håndteres riktig og sikkert. Ftalatene kan også være flyktige gjennom hele PVC-materialets levetid. En liten mengde kjemikalier fra et enkelt produkt er nesten aldri farlig for oss, men hvis vi tenker på alle de forskjellige materialene som er rundt oss, må vi tenke på den såkalte cocktaileffekten, der flere stoffer påvirker oss i større grad når de er samlet. For å unngå unødvendige risikoer for tungmetaller og ftalater, har vi ganske enkelt bestemt oss for å velge bort PVC og erstatte det med andre liknende men mindre miljøskadelige alternativer som akrylat og PU (polyuretan). Disse har ikke de samme naturlige risikoene for at ftalater og tungmetaller forekommer, men selvfølgelig kontrollerer vi at de også er på den sikre siden.

Plast er en stor og variert gruppe syntetiske materialer med ulike egenskaper til forskjellig bruk. Plast er laget av byggesteiner som kalles monomerer. Når flere monomerer kombineres, dannes polymerer. Disse poymerene kombinert med ulike tilsetningsstoffer kalles ganske enkelt plast. Men noen monomerer har en større negativ effekt på miljø og helse enn andre, og derfor ønsker vi å unngå dem i størst mulig grad.

 

I elektronikk og lamper brukes PVC i kabler, for eksempel takket være PVCs naturlig innebygde flammehemmende motstand og isolasjonsegenskaper. Det er ingen gode alternativer til PVC i elektronikk ennå, og derfor tillater vi fortsatt bruk av det her. Elektroniske produkter kontrolleres imidlertid ekstra nøye og har spesielle europeiske kjemiske krav som blant annet regulerer bruken av de farligste ftalatene og tungmetallene.