Finn rette gardiner til din stue

Finn rette gardiner til din stue

Gardiner har stor innvirkning på stilen og atmosfæren i stua. For eksempel gir lange og dekorative gardiner rommet et helt annet preg enn minimalistiske plisségardiner, så hva slags stemning du ønsker i stua bør være med på å bestemme hva du velger. Tenk også nøye igjennom hvilke behov du har – vil du skjerme for innsyn, skal gardinene først og fremst være dekorative eller vil du dempe akustikk? Her hjelper vi deg med å finne rette gardiner til din stue.

Hvilke behov skal gardinene dekke?

Vi har alle litt ulike behov og ønsker når det gjelder valg av gardiner til stua. Noen er kanskje mest opptatt av at gardinene skal se pene ut og gi rommet et løft, mens andre i hovedsak ønsker å stenge sola ute. Når du skal velge gardiner bør du derfor tenke igjennom hvilke behov du vil at gardinene skal dekke.

Skal gardinene skjerme for innsyn og dempe lys? Vil du at de skal gi en følelse av at rommet er større, eller få det til å virke lunt og hyggelig? Kanskje har du behov for å dempe akustikken i rommet? Generelt kan vi si at tekstiler i og utenfor vinduene, og også på veggene, vil dempe mye klang. Jo tykkere stoffer, jo bedre effekt. Velour og ull er spesielt godt egnet for å dempe uønsket akustikk.

Modell i stue med lyse gardiner og lys

Ta hensyn til størrelsen på stua

Når du skal velge gardiner, bør du også ta hensyn til om du har en stor eller liten stue. Mange med liten stue ønsker at rommet skal fremstå større enn det er, og da bør man tenke på mønster- og fargevalg. Et lite rom kan virke større med småmønstrede tekstiler, og lyse, luftige tekstiler har den samme effekten. Det kan være verdt å merke seg at småmønstrede tekstiler ofte passer bedre i små rom enn i store, på samme måte som store mønstre ofte passer best i store rom.

Har du et lite vindu, kan du også henge gardinstangen et stykke utenfor vinduet på begge sider slik at vinduet virker bredere.

Hvilke farger og eventuelt mønstre bør du gå for?

Valg av farger og mønstre er veldig personlig, og må gjøres basert på din egen stil og smak. Gardiner som går ton-i-ton med fargen på veggene gir et mer nøytralt uttrykk enn kontrastfarger. Her bør man altså tenke igjennom i hvilken grad man ønske at gardinene skal få oppmerksomhet, eller «smelte» sammen med resten av interiøret.

For en lun og hyggelig atmosfære i stua, anbefaler vi gardiner i tykkere og tyngre tekstiler som Mali og Max, som også er lystette. Dype juvelnyanser eller dempede jordfarger vil også bidra til en lun stemning.

Rosa florlette gardiner i stuen

Gardiner som skjermer for sol og innsyn i stua

Lameller og plisségardiner har et minimalistisk uttrykk, og er perfekte både når det gjelder å skjerme for lys og for innsyn. Lamellene kan trekkes til og fra, og de kan justeres når de er trukket for ettersom hvor mye innsyn eller utsikt man ønsker. Plisségardiner er laget av et foldet stoff som kan plasseres både øverst, nederst og «svevende» midt i vinduet. De kan med andre ord trekkes opp og ned etter ønske. Alle typer gardiner som skjermer for solen bidrar dessuten til å beskytte møbler slik at de ikke blekes av lyset.

Lystette gardiner og solskjerming kan virke energibesparende, både fordi den isolerer vinduet for kulden og fordi det holder varmen ute. Lystette gardiner kan også virke isolerende rundt gamle vinduer som kanskje lekker kald luft i karmene.

Se vårt utvalg av solskjerming og lystette gardiner.

Brun lystett gardin og stol med pledd
Plisségardiner i spisestue og kjøkken

Oppheng av gardiner

Det finnes en rekke ulike måter å henge opp gardiner på. De siste årene har det for eksempel vært populært med to lag gardiner, en tynn og transparent variant innerst, og en tykkere gardin ytterst. Den ytterste kan gjerne være lystett. Til denne type oppheng benytter man skinner i taket eller på vegg, og vanligvis ekstra lange gardiner. Denne måten å henge opp gardinene på ser vi ofte på hoteller, og gir et elegant og eksklusivt uttrykk.

Hos Kid interiør finner du alt av gardinoppheng, både gardinstenger, skinner, veggfester og gardinringer. Er du usikker på hva du skal velge kan du få hjelp i en av våre Kid-butikker.