Ekspertens tips: Slik velger du gardiner

Ekspertens tips: Slik velger du gardiner

Når du skal finne nye gardiner, kan det være vanskelig å vite hvor du skal starte jakten. Bør du gå etter fargene du liker best, opphenget du allerede har eller de største trendene akkurat nå? «Det aller første du bør tenke gjennom, er hvilket behov gardinene skal dekke.» Det sier produktutvikler og gardinekspert i Kid, Ida Wilberg Rostad.
Vår gardinekspert Ida henger opp en hvit gardin.

1. Er gardinen til pynt eller skal den dekke et praktisk behov?

Gardineksperten mener du må se på rommet gardinene skal brukes i – og vurdere hvordan du skal bruke dem. «Hovedspørsmålet er om du vil bruke gardinen som dekor, eller som en praktisk løsning for å dempe lyd eller skjerme mot lys og innsyn. Når du vet svaret på det, kan du gå videre til stilen på gardinene», forklarer Ida.

En spisestue med en beige lingardin i vinduet. Hvit vase på det trehvite bordet.

Gardiner som dekor

«Mange er redde for å få en umoderne stil når de bruker gardiner. Men gardiner er mer enn store blomstermønstre. En nøytral gardin kan være prikken over i-en i interiøret, og vil tilføre varme og mykhet til rommet», poengterer Ida. En stram og moderne stil, er nemlig fullt mulig å få til med gardin. Da bør du også velge opphengsløsning med omhu.

«Velger du en takhengt gardinskinne, skaper du en ren og enkel look. En tynn, enkel gardinstang i sort metall – gjerne med buet avslutning – er også et godt alternativ for deg som synes skinne er for stramt, og trestang for tradisjonelt.»

En gardin hengt på hvit skinne i taket, og en annen hengt på sort gardinstang.

Gardiner som solskjerming

De siste årene har mange valgt bort gardiner til fordel for solskjerming, slik som plisségardiner, lameller og rullegardiner. Nå har denne trenden snudd, og den klassiske gardinlengden har fått en renessanse, ifølge gardineksperten vår.

«Dersom primærbehovet ditt er å skjerme for lys og innsyn, bruk en halvtransparent gardin eller en lystett gardin. Disse kan du også bruke sammen med en rullegardin eller plisségardin. Da vil sistnevnte dekke det praktiske behovet for skjerming, mens gardinen utenpå blir et element for dekor.»

 

Se løsninger for solskjerming

Gardiner som lyddemping

Visste du at gardiner ikke bare påvirker lyset, men også lydnivået i et rom? Gardiner virker nemlig lyddempende og bidrar til å skape god akustikk i rommet. «Mange opplever dårlig akustikk, særlig i moderne hus og leiligheter med store vindusflater. Er boligen minimalistisk innredet, og helt uten innslag av tekstiler, blir det ofte veldig gjenklang i rommet. Med gardiner kan du gjøre mye med opplevelsen av lyd», tipser Ida.

Lystette gardiner

2. Trekker du for gardinene hver dag?

Dette spørsmålet bør du tenke gjennom en ekstra gang. Svaret påvirker nemlig om du bør velge oppheng på gardinstang eller gardinskinne.

«Hvis du trekker for gardinene hver dag, for eksempel på soverommet, vil jeg nesten alltid anbefale oppheng på skinne. Det er fordi gardiner på skinne glir lettere og er enklere å trekke for, enn om de henger på stang.» Er gardinene derimot mest til pynt og får henge i ro, kan du henge dem på stang om du foretrekker en mer klassisk stil. Til små vinduer, vil en gardinstang også se penest ut.

Gardinoppheng

Ida trekker for en lystett gardin i fargen taupe.

3. Vil du ha en nøytral eller kontrastfylt farge?

Mange er spesielt usikre på hvilken farge de bør velge på gardinene. Gardiner kan ta så stor eller liten plass som du ønsker deg i rommet, og nettopp fargen bestemmer hvor mye de gjør ut av seg, forteller Ida.

«Om du velger en nøytral gardin som tar igjen fargene fra resten av rommet, får du et mykt innslag som ikke tar for mye fokus. Velg gjerne en gardin som går ton-i-ton med fargen på veggen – enten et par nyanser lysere eller mørkere. Da tilfører gardinen først og fremst en stofflighet som gjør rommet mer innbydende.» Er det derimot et blikkfang du ønsker deg, kan du også velge gardiner med kontrastfarger og store mønstre.

«Du kan tilføre masse personlighet til rommet med gardiner. Har du et nøytralt interiør, kan gardinene være detaljen som får ta litt oppmerksomhet. Har du allerede et fargerikt hjem, kan du tilføre mer liv med en kontrastfarge som sparker fra seg.»

4. Hvor ofte skifter du ut gardiner?

Her er regnestykket enkelt. Skifter du gardiner etter sesong og høytid, kan du velge etter trender, smak og humør gjennom året. Vil du derimot at gardinene skal passe like godt i sommerferien som på julaften, bør du gå for en tidløs og nøytral stil.

«Velg gjerne en ensfarget gardin i lin om du ønsker deg et tidløst alternativ. Lingardiner varer lenge både i uttrykk og materialitet, og passer til de fleste stiler og farger», tipser Ida. «Samtidig liker mange å bytte gardiner gjennom året. Da har vi alltid et oppdatert utvalg med de siste gardintrendene.»

Ida sprayer vann på en hvit lingardin

Tips!

For å få gardinen til å henge pent, men uten å stryke den, er det smart å bruke en ren spruteflaske med vann og spraye lett over gardinen mens den henger. Lin er for eksempel et materiale hvor vi ønsker å bevare de naturlige rynkene, men bli kvitt harde bretter.

 

Se alle våre gardiner