Hvordan velge riktig teppe til innredningen?

Hvordan velge riktig teppe til innredningen?

Gulvtepper kan bidra til å skape en koselig og behagelig atmosfære i hjemmet ditt. Når det gjelder å velge riktig størrelse og farge på gulvteppet, er det viktig å ta hensyn til både funksjonalitet og stil. For eksempel bør et teppe under spisebordet tåle mer søl og friksjon enn teppet på soverommet. I stuen burde gulvteppet under sofaen matche størrelsen på sofaen og utformingen i rommet. Her er noen flere tips til å finne det perfekte gulvteppet for forskjellige rom i hjemmet ditt!

Størrelsen på gulvteppet

Hvor stort gulvteppe bør jeg ha under spisebordet?

Når du velger et gulvteppe for spisebordet, er det viktig å huske på at det skal være stort nok til å romme både bordet og stolene når de trekkes ut. En god tommelfingerregel er å velge et teppe som er minst 60 cm større enn bredden og lengden på spisebordet. Dette gir tilstrekkelig plass for stolene å gli ut og inn uten å skrape på gulvet.


Hvor stort gulvteppe passer ved sofaen?

Størrelsen på gulvteppe ved sofaen avhenger av hvor stor sofaen er og rommets utforming generelt. Hvis du har en stor sofa og et stort rom, kan du velge et større teppe som går under både sofaen og salongbordet. Hvis du har en mindre sofa og et mindre rom eller en trangere sofakrok, kan et mindre teppe som går under salongbordet være tilstrekkelig. Ønsker du en sammenhengende følelse i rommet bør du velge et teppe som er større en sofaen.


Hvor stort bør gulvteppet være under sengen?

Gulvteppet du velger til soverommet bør avhenge av størrelsen på sengen og hvordan du ønsker å bruke gulvteppet. Hvis du vil at gulvteppet skal ligge under hele sengen, inkludert nattbordene, kan du velge et teppe som er minst 60 cm større enn bredden og lengden på sengen. Det vil si at et teppe på 240 x 300 cm er perfekt til en 180 seng.

Hvis du vil ha et mindre teppe som bare ligger under sengen, kan du velge et teppe som er omtrent like bredt som sengen, men stikker litt ut på kantene og rammer inn sengen på en pen måte.

Utsnitt fra en stue med beige sofa, trefarget, rundt bord og et hvitt, rundt teppe på gulvet under bordet

Farge og kvalitet

Hva bør jeg tenke på når jeg velger farge på gulvteppet i stuen?

Når du velger farge på gulvteppet i stuen, er det viktig å tenke på hvordan fargen vil påvirke helheten i rommet. Hvis du har en nøytral fargepalett kan et gulvteppe med mørkere farger eller mønstre skape en spennende kontrast. Og motsatt - hvis rommet allerede har mye farger, kan et lyst og nøytralt teppe bidra til å skape balanse og ro. Det er også viktig å vurdere hvordan fargen på gulvteppet vil matche møblene og veggfargen.

Hva bør jeg tenke på når jeg velger gulvteppe til spisestuen?

Når du velger gulvteppe til spisestuen, bør du først tenke på funksjonalitet. Velg et teppe som tåler søl og enkelt kan rengjøres. Når det gjelder stil, kan du velge et teppe som enten matcher spisestuen eller skaper en fin kontrast. For eksempel kan et lyst teppe harmonere pent med spisestuemøbler i lys eik, men dersom man ønsker en kontrast til treverket kan mørkere farger eller mønster i teppet gi en kul statement-effekt.

Hva slags gulvteppe egner seg på soverommet?

Når det gjelder soverommet, egner et mykt og behagelig teppe seg best. Velg et teppe som er behagelig å gå på barfot om morgenen og som kan gi soverommet en koselig og avslappende atmosfære. Nøytrale farger som beige eller grått er vanligvis et trygt valg, men du kan også velge en farge eller et mønster som matcher din personlige stil og preferanser. Et tykkere teppe i for eksempel tuftet kvalitet vil også bidra til å redusere lydnivået i rommet og gi en mer avslappende søvnopplevelse.

Nærbilde av teppe i hemp og en dyne