Tips for en bedre søvn

Tips for en bedre søvn

Det å sove dårlig, slite med å få sove eller ikke få nok søvn er noe som kan ramme alle mennesker i alle aldre. I følge Folkehelserapporten fra 2021 er søvnløshet noe som øker risikoen for helseplager, frafall fra arbeidslivet og ulykker - med andre ord er god søvn er svært viktig del av vår daglige rutine. Mange ting kan påvirke hvor godt vi sover, fra rutinene vi har om morgenen og kvelden til miljøet på soverommet og liggekomforten i sengen. Les videre for å få tips til bedre søvn!

Her er noen enkle grep du kan gjøre i hverdagen for å sove bedre:

1.
Legg vekk mobilen, skru av TV og unngå all annen skjermbruk i minst 30 minutter før du skal sove

2.
Luft dyner og puter jevnlig (unngå sollys), og rist dem gjerne daglig. En putebeskytter på hodeputen din holder også på kvaliteten på puten din og øker komforten når du sover!

3.

Unngå å spise eller drikke noe som påvirker kroppen rett før du legger deg - som alkohol, kaffe eller sukker

4.

Demp belysningen når det nærmer seg leggetid for å gjøre kroppen innstilt på søvn, og pass på at soverommet er så mørkt som mulig. Tilsvarende kan du også gjerne oppsøke sterkt lys om morgenen for å hjelpe kroppen å regulere døgnrytmen!

5.

Sørg for god utlufting av soverommet, og pass på temperaturen - det skal gjerne være litt svalt, men ikke så kaldt at du fryser

Slik får du sovemiljøet du trenger for en god natts søvn

Vi har snakket med Senior kategoriansvarlig Silje Jensen som er ekspert på dyner og puter. Her er hennes tips for å velge det beste til ditt soverom!

Hvordan velger man riktig dyne?

- Det finnes mange ulike typer dyne å velge mellom. Tenk gjennom om du foretrekker dundyne, eller en dyne i fiber. En dundyne består av en blanding av dun og fjær. Dunet er et naturprodukt som isolerer svært godt i forhold til vekt, og som transporterer bort fuktighet - og gir derfor en svært behagelig kvalitet! Fiber er er et godt, allergivennlig og rimelig alternativ til dun, laget i et hygienisk isolasjonsmateriale som er lett å vaske og tørker raskt.

Skal dynen brukes hele året, eller kun om sommeren eller vinteren? Dette og din egen kroppstemperatur om natten påvirker om du skal velge en varm dyne eller en med svalere komfort. Velger du dundyne kan du se hvor varm den er på andel dun i dynen. Høy andel dun isolerer bedre og vil være lettere enn en med høyere andel fjær.

Med andre ord - det finnes mange ulike faktorer som gjør en dyne perfekt for deg! Vi anbefaler at du tar deg god tid til å finne riktig dyne, slik at du kan ha glede av den i mange år.

 

Hvordan velger man riktig pute?

- Sover du på magen, eller liker å ligge lavt med hodet bør du velge en lav pute. Sover du på ryggen eller på siden og foretrekker en passe høy pute velger du en medium høy. De høye putene våre er faste og velfylte og passer deg som sover på siden eller på ryggen, og liger å ligge høyt med hodet. Tenk også gjennom om du ønsker dun eller fiber i puten din. Våre dunputer er fylt med ulike blandinger av dun og fjær som igjen gir ulike egenskaper. En høy pute har ofte mer fyll, og inneholder mer fjær enn en lavere pute, mens en lav pute har mindre fyll, men mer dun - noe som gjør puten mykere og mer luftig. Prøv gjerne også en fiberpute - et rimelig, allergivennlig og lettstelt alternativ til dunpute!

En dyne

Hvordan velge riktig sengesett?

Få den komforten du ønsker deg i sengen ved å velge riktig sengetøy. Her er vi alle ulike - noen foretrekker den litt stive, friske følelsen, mens andre vil ha en glatt overflate eller en myk og lun kvalitet. Her er noen av de vanligste sengetøystekstilene og fordelene ved de ulike:

Sateng
- en lett, men slitesterk og glansfull kvalitet, ofte laget av bomull som er et naturfiber som puster godt. Sateng føles svalt og behagelig mot huden, og er derfor en bestselger.

Lin
- et naturmateriale som hverken loer eller trekker til seg støv, og dermed oppleves som et friskt kvalitetsmateriale år etter år. Lin har en unik struktur og overflate som virker myk og lun om vinteren, og svalende om sommeren.

Krepp
- et stoff med bølget overflate som som slipper inn luft, og dermed føles svalt og kjølende å sove i. Krepp er ofte laget av bomull og sammen med den «krispe» overflaten og det pustende materiale er det et tekstil som gir et friskt og deilig sengetøy.

Flanell
- løst vevd bomull som er børstet opp etter veving for å gi en ekstra myk overflate. Kvaliteten på flanellen gjør at den er lun med en gang man legger seg under dynen - noe som kommer godt med om vinteren!

En hånd som holder en dyne

Silje Jensen understreker også hvor viktig det er å ta godt vare på dynen og puten. Slik anbefaler hun å ta vare på dem:
Fyllet i en pute forringes raskere enn i en dyne, og hvor lenge den holder vil avhenge av hvor ofte man vasker den, om man legger seg med vått hår og lignende. Bytt gjerne ut puten når du merker at spenstigheten i den er borte!

Regelmessig lufting og vask av dundyner og dunputer er viktig for god hygiene. Vi anbefaler at man vasker dynene en til to ganger i året, avhengig av om du bruker den hele året eller kun om sommeren eller vinteren. En dunpute bør vaskes oftere, helst to til fire ganger i året. Alle våre dundyner og dunputer kan vaskes på 60 grader! Bruk gjerne et vaskemiddel uten enzymer beregnet for dun, ull og silke, og om vaskemaskinen og tørketrommelen din har et eget program for dun er det en fin bonus. For å få et luftig resultat og unngå at dun og fjær klumper seg anbefaler vi å tørke dundyner og dunputer i tørketrommel. Bruk helst et par tennisballer eller tørkeballer som fordeler dunet jevnt i trommelen! Husk at det er viktig at dynen og puten er helt tørre før de tas i bruk. Du kan også forlenge levetiden til puten din ved å bruke en putebeskytter under putetrekket!

Oppbevar dynen og puten din i et tørt rom og i en luftig beholder, gjerne i en stoffpose. Unngå tette plastposer.

Psst! Husk å levere dundynen din til resirkulering hos oss i stedet for å kaste den - da kan den få nytt liv gjennom våre Redown-produkter. Flere av produktene våre i fiber er også laget av resirkulert polyester!

En seng med lin sengesett i hvit og beige

Hos Kid har vi alt du trenger for å optimalisere søvnen:

Mørkt soverom

Et helt mørkt rom kan gjøre det lettere å sovne, og samtidig gi bedre søvn gjennom natten. Vil du har det så mørkt som mulig på rommet, anbefales en lystett rullegardin, i kombinasjon med lysdempende eller lystett gardin. De skjermer for både lys og lyd. Vi har også lystette plisségardiner. Tips: mal også veggene i grønt eller blått om du liker et mørkt og lunt soverom - dette er beroligende farger som virker avslappende på deg!

Lyst og stille soverom

Noen liker å ha det litt lysere på soverommet, da kan man velge bare gardiner, persienner eller plisségardiner. Med våre justerbare plisségardiner og persienner kan du selv regulere hvor mye lys som skal slippe inn. Sover du lett, kan det være lurt med tunge gardiner som kan dempe lyd utenfra.

Støtte i ryggen

Har du opplevd at hodeputen sklir ned bak sengen? Med en sengegavl unngår du dette. Sengegavlen kan også brukes til å lene seg mot når man vil sitte i sengen. Ønsker du det lille ekstra, kan vi anbefale en myk og deilig hotellpute. Den er behagelig å lene seg mot hvis man vil roe ned med en bok på sengen før man legger seg til å sove.

Den perfekte sengen til din kropp

For oss er ikke sengen bare et sted å sove. Sover vi godt, lever vi godt og det er denne filosofien vi har tatt med oss i utviklingen av sengene fra Nordic Rest. Våre senger er produsert med avansert fjærteknologi for å gi tilpasset støtte der kroppen trenger det. I tillegg finner du pustende og komfortable materialer i madrassene, trukket i holdbare kvalitetstekstiler. På denne måten ønsker vi at du skal sove best mulig i det som kanskje er døgnets viktigste timer.

Les mer om sengene fra Nordic Rest her!