ATELIER BY CAMILLA PIHL NÅ I SALG! KLIKK HER:

Tips for bedre søvn

Tips for bedre søvn

Det å sove dårlig, slite med å få sove eller ikke få nok søvn er noe som kan ramme alle mennesker i alle aldre. I følge Folkehelserapporten er søvnløshet noe som øker risikoen for helseplager, frafall fra arbeidslivet og ulykker - med andre ord er god søvn er svært viktig del av vår daglige rutine. Mange ting kan påvirke hvor godt vi sover, fra rutinene vi har om morgenen og kvelden til miljøet på soverommet og liggekomforten i sengen. Les videre for å få tips til bedre søvn!

Her er noen enkle grep du kan gjøre i hverdagen for å sove bedre

  • Legg vekk mobilen, skru av TV og unngå all annen skjermbruk i minst 30 minutter før du skal sove
  • Luft dyner og puter jevnlig (unngå sollys), og rist dem gjerne daglig. En putebeskytter på hodeputen din holder også på kvaliteten på puten din og øker komforten når du sover!
  • Unngå å spise eller drikke noe som påvirker kroppen rett før du legger deg - som alkohol, kaffe eller sukker
  • Demp belysningen når det nærmer seg leggetid for å gjøre kroppen innstilt på søvn, og pass på at soverommet er så mørkt som mulig. Tilsvarende kan du også gjerne oppsøke sterkt lys om morgenen for å hjelpe kroppen å regulere døgnrytmen!
  • Sørg for god utlufting av soverommet, og pass på temperaturen - det skal gjerne være litt svalt, men ikke så kaldt at du fryser

Hvordan velger man riktig dyne?

Vi har snakket med Senior kategoriansvarlig Silje Jensen som er ekspert på dyner og puter. Her er hennes tips for å velge det beste til ditt soverom!

- Det finnes mange ulike typer dyne å velge mellom. Tenk gjennom om du foretrekker dundyne, eller en dyne i fiber. En dundyne består av en blanding av dun og fjær. Dunet er et naturprodukt som isolerer svært godt i forhold til vekt, og som transporterer bort fuktighet - og gir derfor en svært behagelig kvalitet! Fiber er er et godt, allergivennlig og rimelig alternativ til dun, laget i et hygienisk isolasjonsmateriale som er lett å vaske og tørker raskt.

Skal dynen brukes hele året, eller kun om sommeren eller vinteren? Dette og din egen kroppstemperatur om natten påvirker om du skal velge en varm dyne eller en med svalere komfort. Velger du dundyne kan du se hvor varm den er på andel dun i dynen. Høy andel dun isolerer bedre og vil være lettere enn en med høyere andel fjær.

Med andre ord - det finnes mange ulike faktorer som gjør en dyne perfekt for deg! Vi anbefaler at du tar deg god tid til å finne riktig dyne, slik at du kan ha glede av den i mange år.

En dyne

Hvordan velger man riktig pute?

- Sover du på magen, eller liker å ligge lavt med hodet bør du velge en lav pute. Sover du på ryggen eller på siden og foretrekker en passe høy pute velger du en medium høy. De høye putene våre er faste og velfylte og passer deg som sover på siden eller på ryggen, og liger å ligge høyt med hodet. Tenk også gjennom om du ønsker dun eller fiber i puten din. Våre dunputer er fylt med ulike blandinger av dun og fjær som igjen gir ulike egenskaper. En høy pute har ofte mer fyll, og inneholder mer fjær enn en lavere pute, mens en lav pute har mindre fyll, men mer dun - noe som gjør puten mykere og mer luftig. Prøv gjerne også en fiberpute - et rimelig, allergivennlig og lettstelt alternativ til dunpute!

En hånd som holder en dyne

Hvordan velge riktig sengesett?

Få den komforten du ønsker deg i sengen ved å velge riktig sengetøy. Her er vi alle ulike - noen foretrekker den litt stive, friske følelsen, mens andre vil ha en glatt overflate eller en myk og lun kvalitet. Her er noen av de vanligste sengetøystekstilene og fordelene ved de ulike:

Sateng - en lett, men slitesterk og glansfull kvalitet, ofte laget av bomull som er et naturfiber som puster godt. Sateng føles svalt og behagelig mot huden, og er derfor en bestselger.

Lin - et naturmateriale som hverken loer eller trekker til seg støv, og dermed oppleves som et friskt kvalitetsmateriale år etter år. Lin har en unik struktur og overflate som virker myk og lun om vinteren, og svalende om sommeren.

Krepp - et stoff med bølget overflate som som slipper inn luft, og dermed føles svalt og kjølende å sove i. Krepp er ofte laget av bomull og sammen med den «krispe» overflaten og det pustende materiale er det et tekstil som gir et friskt og deilig sengetøy.

Flanell - løst vevd bomull som er børstet opp etter veving for å gi en ekstra myk overflate. Kvaliteten på flanellen gjør at den er lun med en gang man legger seg under dynen - noe som kommer godt med om vinteren!

En seng med lin sengesett i hvit og beige

Silje Jensen understreker også hvor viktig det er å ta godt vare på dynen og puten. Slik anbefaler hun å ta vare på dem:
Fyllet i en pute forringes raskere enn i en dyne, og hvor lenge den holder vil avhenge av hvor ofte man vasker den, om man legger seg med vått hår og lignende. Bytt gjerne ut puten når du merker at spenstigheten i den er borte!

Regelmessig lufting og vask av dundyner og dunputer er viktig for god hygiene. Vi anbefaler at man vasker dynene en til to ganger i året, avhengig av om du bruker den hele året eller kun om sommeren eller vinteren. En dunpute bør vaskes oftere, helst to til fire ganger i året. Alle våre dundyner og dunputer kan vaskes på 60 grader! Bruk gjerne et vaskemiddel uten enzymer beregnet for dun, ull og silke, og om vaskemaskinen og tørketrommelen din har et eget program for dun er det en fin bonus. For å få et luftig resultat og unngå at dun og fjær klumper seg anbefaler vi å tørke dundyner og dunputer i tørketrommel. Bruk helst et par tennisballer eller tørkeballer som fordeler dunet jevnt i trommelen! Husk at det er viktig at dynen og puten er helt tørre før de tas i bruk. Du kan også forlenge levetiden til puten din ved å bruke en putebeskytter under putetrekket!

Oppbevar dynen og puten din i et tørt rom og i en luftig beholder, gjerne i en stoffpose. Unngå tette plastposer.

Psst! Husk å levere dundynen din til resirkulering hos oss i stedet for å kaste den - da kan den få nytt liv gjennom våre Redown-produkter. Flere av produktene våre i fiber er også laget av resirkulert polyester!