Julehygge i adventstiden

Julehygge i adventstiden

Det nærmer seg jul, og med julen kommer hektiske forberedelser og store forventninger. Her gir vi deg tips til hvordan du kan få julestemning på 1-2-3 med et knippe enkle tips til pynting av hjemmet i adventstiden. Ideer til kreativ gaveinnpakning og et par gode oppskrifter får du også.
Stue med mørkerøde gardiner og julepynt

Levende lys og julestemning i stuen

Fine adventstaker og stjerner i vinduene gir den gode stemningen i adventstiden. Massevis av levende lys og et fint duftlys er også hyggelig i denne mørkeste tiden på året. Sammen med pynteputer i sesongens farger og mønstre gir dette en god og lun stemning. Her finner du mer inspirasjon om pynteputer til jul.

Pynt stua og andre steder i huset med fine juledekorasjoner satt sammen av lys, julepynt og gjerne naturelementer som kvister, mose eller granbar. Ikke vær redd for å blande gammelt og nytt, og tenk kreativt når deg gjelder hvor og hvordan du pynter. Legg for eksempel innpakkede gaver i en kurv, og en blanding av vakre julekuler i en annen kurv.

sofa med pynteputer og julepynt

Hjemmelaget juledekorasjon

Sett sammen en gruppe av lys, blomster og pynt på et bord eller i en vinduskarm, det kan være fint å blande gammelt og nytt, hjemmelaget og kjøpt. La gjerne barnas kreasjoner få hovedrollen, og kombiner dem med elementer som passer til. En hyggelig tradisjon er å lage hjemmelaget julekrans. Du kan lage den fra bunnen av med en halmkrans, vikletråd og kvister, eller ta utgangspunkt i en av våre julekranser og legge til elementer som fargede bånd, små lys eller kunstige bær.

Gavebånd, julekrans og julepynt

Gløgg på en hverdag

Det behøver jo ikke være fest! Vi har så lett for å tenke at det må inviteres, for eksempel til gløggfest, men det er viktig å kose seg også på hverdager. Ta en pause innimellom juleforberedelsene med en kopp gløgg, alene eller sammen med familien.

Hvit alkoholfri gløgg av eplejuice

(Ca 10 små krus)

Dette trenger du:

1 ½ liter eplejuice, 1 ½ liter vann, 1 ts malt ingefær, 1 pose kanelstenger, 1 pose hel nellik, 1 vaniljestang, delt. Eventuelt hakkede mandler og rosiner

Slik gjør du:

Ingrediensene has i en stor kjele og varmes langsomt opp til kokepunktet. Ta kjelen av varmen og la den stå å trekke i minst 10 minutter, gjerne lenger. Sil gløggen. Krydderet kan også has i en gaspose, slik at krydderet blir enklere å ta opp. Ha i hakkede mandler og eventuelt rosiner.

Kakebokser med skøyteløpere på

Advent på soverommet

JUL PÅ 1-2-3: Det skal ikke så mye mer til enn en pute eller to i julefarger for å skape julestemning på soverommet. Sengetøy med julemotiv er hyggelig, og kanskje et pledd. Legger du til et duftlys er stemningen i boks. Slå gjerne av tv-en litt før, kryp oppi sengen med en kopp te eller et krus gløgg. Det er førjulshygge det! Les mer om jul på soverommet.

Soverom med juletre, seng med ruter, mor og datter
Linsengesett med julemotiv og detaljer

Advent på kjøkkenet

Det er enkelt å få julestemning på kjøkkenet med kjøkkenhåndklær med julemotiv og noen fine julebokser. En fin juleduk eller løper setter også stemningen. Tenn et julelys, sett på julemusikk og kos deg med juleforberedelsene!

JULESTEMNING PÅ KJØKKENET: Rødt og grønt sammen skaper garantert julestemning. Et lite tips er å legge frem klut og kjøkkenhåndkle i rødt og grønt når det nærmer seg jul. Kombiner det med levende lys og fine julebokser til kaker og andre godsaker.

Kakeboks og bordbrikke med julemotiv

Lag juleverksted

Det er hyggelig å samles i førjulstiden, og en anledning til dette er å bake sammen. Gjerne noe man egentlig synes er litt kjedelig, for eksempel pepperkakekjevling. Da kan man kjevle og stikke ut mens praten går. To fluer i ett smekk. Hjemmelagde pepperkaker er også stas å gi bort. Her har vi puttet dem i et glass med lokk og tenker gi det bort som vertinnegave.

Formkake

Hjemmelaget pepperkakekrydder

Pepperkakekrydder inneholder som regel kanel, ingefær, nellik og kardemomme, men ikke alltid pepper. Pepper kan godt være med som ingrediens i tradisjonelle pepperkakekrydder, men denne oppskriften som er uten, kan brukes til blant annet å strø over kaffe latte, ha i yoghurten og i annen mat hvor ikke pepper passer så godt.


Pepperkakekrydder

Dette blir en stor porsjon som kan brukes til én pepperkakedeig, samt andre godbiter i førjulstiden. Bruker du spiseskjeer som måleenhet blir dette til sammen seks spiseskjeer. Du kan bruke denne miksen i alle pepperkakeoppskrifter. Det er bare å bruke tilsvarende mengde krydder som oppskriften tilsier.

Dette trenger du:

3 deler malt kanel

1 del malt ingefær

1 del malt nellik

1 del malt kardemomme

Ev 1 klype sort malt pepper

Dette kan også pepperkakekrydderet brukes til:

Pepperkaker (selvfølgelig)

Kaffe latte med julesmak

Chai latte med smak av pepperkaker

Frokostblanding med pepperkakedryss

Pannekaker med sukker og pepperkakedryss (til helgefrokost eller dessert)

Dessert med tilslørte peppermøer (bondepiker)

Cottage cheese med nøtter og pepperkakedryss til frokost

Pepperkakedeig, pepperkaker, pepperkakeformer og kakao i kopp

Borddekking til jul

Hvor tidlig kan vi egentlig pynte til jul? Det er heldigvis ingen regel. Når vi vil snikpynte litt før det føles ”lovlig”, kan vi skape julestemning ved bordet ved å bruke grønt, som er en litt mer dempet julefarge enn rødt. Høye lysestaker med stearinlys gir et elegant uttrykk, kombiner de gjerne med telysholdere.

Borddekking til juleselskapet

Gaveinnpakning

Gjør deg flid med å pakke inn gaver, sett av god tid og gør det til en hyggelig aktivitet for hele familien! Finn dine favoritter og sett sammen fine gavepapir og annen innpakning som bånd, kort og pynt til å feste på gaven. En morsom og miljøvennlig idé er å pakke inn gaven i et fint kjøkkenhåndkle, dermed unngår du papir, og håndkleet blir en del av gaven. Også fine gaveposer er perfekt fordi de kan gjenbrukes, pynt de med et fint bånd og kort.

Julegaver med gavepapir og bånd