Heavy Sleeper vektdyne kan bidra til dyp og god søvn

En vektdyne, også kalt kuledyne eller vektteppe, er en ekstra tung dyne som kan bidra til dyp og god søvn. Dynen er fylt med glassperler som gjør at den former seg etter kroppen og gir et beroligende trykk. Vektdynen er middels varm og kan brukes hele året.

Viktigheten av en god natts søvn

Det forskes mye på søvn og søvnproblemer. Studier viser at rundt en tredjedel av befolkningen sliter med dårlig søvn i perioder, og 10-15 % har alvorlige og langvarige søvnproblemer. Mange sover urolig, har vanskeligheter med å sovne eller sover lett, og våkner trette og med lite energi. Dårlig søvn kan også føre til dårligere fysisk og mental helse.

Den generelle anbefalingen er at voksne trenger syv til ni timer søvn hver natt. Vanlige tips for å sove bedre er å stå opp til et fast tidspunkt, være ute i dagslys hver dag, holde soverommet kjølig og roe ned de siste timene før du legger deg. I tillegg kan en vektdyne bidra til bedre søvn.

Tunge dyner er ellers ikke noe nytt – i gamle dager var det vanlig å bruke både dyreskinn, halmdyner og vadmelsdyner.

Hva gjør en vektdyne med kroppen?

En tung dyne kan, i tillegg til å ha en beroligende effekt, også ha flere positive innvirkninger på kroppen. Den omsluttende effekten vektdynen har på kroppen kan blant annet gi roligere pust, en følelse av trygghet og redusert rastløshet. Mange opplever en mer sammenhengende og dyp søvn gjennom natten, og våkner med mer energi.

Siden søvn har direkte påvirkning på angst, kroppslig uro og stress, har vektdyner vært brukt for å bidra til bedre søvn i helse- og omsorgstjenester i mange år.

Hva gjør en vektdyne med kroppen?

Hvem passer tyngdedyner for?

Det er ikke bare de som sliter med søvn, som opplever at en vektdyne har flere fordeler enn en vanlig dyne. Dynen kan brukes av alle, men det anbefales at man rådfører seg med lege før bruk av vektdyne hvis man har nedsatt lungekapasitet, begrenset hjertekapasitet eller svekkede muskler. Gravide bør også rådføre seg med lege. Vektdyner anbefales ikke til barn.

Hvilken Heavy Sleeper passer til meg?

Det anbefales å velge en Heavy Sleeper vektdyne som tilsvarer 10-15 % av din kroppsvekt. Hvis du veier 70 kg, kan du velge en dyne på 7 kg. Merk at preferanser varierer fra person til person, og at noen kan foretrekke en lettere eller tyngre dyne enn anbefalt.

Hva er vektdynen laget av?

Heavy Sleeper vektdyne består av flere lag. Innerst er det små glassperler som skaper vekten. Rundt glassperlene er det et polyesterlag og ytterst er det et bomullstrekk. Rutene i dynen gjør at vekten holder seg jevnt fordelt.

Heavy Sleeper kan beskrives som en middels varm dyne. Hvis man opplever den som kald om vinteren anbefales et pledd over, eller en ekstra dyne. Dynen er av høy kvalitet med tanke på komfort og pusteevne, og den leveres i en praktisk bag laget av slitesterk canvas.

Vask og vedlikehold av vektdyne

Heavy Sleeper kan vaskes i maskin på 40 grader. Maskinen må tåle vekten av dynen. Unngå tørketrommel og heng i stedet dynen opp til tørk.

Det kan oppleves tungt å bytte sengetrekk på en vektdyne. Det anbefales å legge dynen på sengen og tre dynetrekket over.