Formell borddekking

Skal du ha dåp, konfirmasjon eller bryllup, og er usikker på hvordan man dekker et formelt bord? Vi har samlet noen regler som kan gjøre det enklere for deg når bordet skal dekkes.

Bestikk

Bestikket plasseres alltid slik at det brukes utenfra og inn. For eksempel er forretten en suppe skal suppeskjeen ligge ytterst. Så følger forrett og hovedrett, med gaffel til venstre og kniv til høyre. Kniven skal alltid ligge med eggen inn mot tallerkenen. Serveres det brød til, skal brødtallerken med tilhørende kniv plasseres til venstre for gaffelen. Dessert-bestikket plasseres over tallerkenen. Er det kake til dessert, plasseres kakegaffelens skaft mot venstre, skal det serveres en dessert som krever skje plasseres skjeens skaft mot høyre.

Tallerken

Har serviset motiv skal dette alltid vende samme vei på alle tallerkenene på bordet.

Glass

Glassene plasseres øverst for knivspissen på høyre side. Start med vannglass, så vinglass i den rekken vinen skal drikkes.

Kuvert

Vi anbefaler at du beregner litt god plass pr. kuvert, ca 60 cm. Servietten kan enten legges pent foldet på tallerkenen eller på brødtallerkenen til venstre.

Servering

Skal det serveres flere retter ved bordet, skal disse plasseres på bordet foran gjestene fra høyre. Nye tallerkener skal settes inn fra høyre, og brukte skal også fjernes fra høyre. Skal det derimot servers fra fat skal dette skje fra venstre. Alle drikkevarer skal serveres fra høyre.

Formell borddekking

Formell borddekking