Guide til riktig borddekking

Skal du ha dåp, konfirmasjon eller bryllup, og er usikker på hvordan man dekker et formelt bord? Det er mye å holde styr på, selv for den som har gjort det før. Vi har derfor samlet tips og huskeregler på de tingene som de fleste synes er vanskelig i denne guiden til riktig borddekking.
Dekket bord med hvit duk og rosa mesh duk i midten. Hvite asjetter, bestikk i bronsefarge, stakelys og blomster.

Bestikk

Hvordan man plasserer bestikk har noen faste regler man burde følge for at det skal se pent ut og gjøre det enklest mulig for gjestene å benytte seg av dem til riktig rett.

Her er noen generelle regler hvordan bestikket skal plasseres:

Hvor begynner man med bestikket?

Du begynner vanligvis med bestikket som ligger ytterst, og jobber deg gradvis innover mot tallerkenen. Dette betyr at det første bestikksettet som skal brukes, er det som ligger lengst fra tallerkenen.

I en typisk kuvert vil det ytre bestikksettet være bestikket som er ment for den første delen av måltidet, vanligvis en suppe eller forrett. Dette bestikket vil vanligvis bestå av en suppeskje og en liten gaffel eller kniv.

Det neste bestikksettet som ligger ved siden av det ytre, vil vanligvis være for hovedretten. Dette bestikket vil inkludere en stor gaffel og en stor kniv, som vanligvis brukes til å kutte og spise hovedretten.

Til slutt, det innerste bestikksettet, som vil være nærmest tallerkenen, vil være for salat eller andre mindre retter som serveres etter hovedretten. Dette bestikket vil vanligvis inkludere en liten gaffel og en liten kniv.

 

Her er en enkel liste over hvor man begynner med bestikket:

1
Forettbestikk (kan være suppeskje,  salatgaffel og -kniv)

2
Hovedrettbestikk (kniv og gaffel)

3
Eventuelt fiskebestikk (hvis det serveres fisk)

4
Dessertbestikk (skje og gaffel)

Illustrasjon av hvor tallerken, bestikk og glass skal plasseres på bordet

Kan kniv og gaffel ligge på samme side?

Ja, det er vanlig at kniv og gaffel ligger på samme side av tallerkenen ved borddekking. Generelt sett vil kniven ligge til høyre for tallerkenen med eggen vendt inn mot tallerkenen, og gaffelen vil ligge til venstre for tallerkenen med den brede siden opp.

Imidlertid er det også akseptabelt å plassere kniven på tallerkenen med eggen mot midten av tallerkenen og gaffelen til venstre for tallerkenen, eller å plassere både kniven og gaffelen på venstre side av tallerkenen.

Det viktigste er å sørge for at tallerkenen og bestikket er plassert på en måte som gjør det enkelt for gjestene å bruke dem uten å måtte flytte rundt på dem eller bli forvirret.

Hvor skal suppeskje ligge?

Suppeskjeen skal vanligvis plasseres på høyre side av tallerkenen, rett ved siden av kniven som nevnt tidligere. Hvis det også serveres en suppetallerken, kan suppeskjeen legges på toppen av tallerkenen.

Hvor skal kakegaffel ligge?

Kakegaffelen skal vanligvis plasseres på venstre side av tallerkenen, med gaffelen vendt mot venstre og håndtaket hvilende på kanten av bordet eller på en serveringsfat.

Hvis det ikke er en spesiell dessertgaffel tilgjengelig, kan gjestene også bruke en vanlig gaffel til å spise kake eller dessert. I dette tilfellet kan gaffelen plasseres på venstre side av tallerkenen, med tennene vendt nedover og håndtaket hvilende på kanten av bordet.

Hvor skal dessertskje ligge?

Dessertskjeen skal plasseres på høyre side av tallerkenen, rett ved siden av kniven og med skjeen vendt mot tallerkenen. Hvis det også serveres en dessertgaffel eller kakegaffel, kan dessertskjeen legges øverst på tallerkenen, med skaftet pekende mot høyre.

Kuvert med gullbestikk, lyseblå tallerkener, meny på gråpapir og tøyserviett i blå og rosa design

Et par punkter man ta med seg hvis man synes det blir mye å huske på:

Bestikket plasseres alltid slik at det brukes utenfra og inn. For eksempel er forretten en suppe skal suppeskjeen ligge ytterst.

Så følger forrett og hovedrett, med gaffel til venstre og kniv til høyre. Kniven skal alltid ligge med eggen inn mot tallerkenen.

Serveres det brød til, skal brødtallerken med tilhørende kniv plasseres til venstre for gaffelen.

Dessert-bestikket plasseres over tallerkenen. Er det kake til dessert, plasseres kakegaffelens skaft mot venstre, skal det serveres en dessert som krever skje plasseres skjeens skaft mot høyre.

Tallerken

Når det kommer til tallerken så er det også regler man skal følge for når visse mindre asjetter skal brukes og i hvilken rekkefølge de skal plasseres.

Hvis du lurer på i hvilken rekkefølge tallerknene skal legges, så husk at de skal plasseres i den rekkefølgen som gjestene kommer til å bruke dem.

Den vanligste rekkefølgen er som følger: 

1
Stor tallerken (dekketallerken eller hovedtallerken) plassert nederst

2
Mindre tallerken til salat eller forrett plassert øverst til venstre for dekketallerkenen

3
Suppetallerken kan plasseres over salattallerkenen eller forretttallerkenen, avhengig av når suppen serveres.

Dekket bord som viser nivåer med tallerkener

Hvilken side skal asjetten stå på?

Asjetten skal plasseres på midten av kuverten, rett foran gjesten. Det vil si at det skal stå på den øvre delen av tallerkenen, omtrent 2-3 cm fra bordkanten. Asjetten kan brukes til å servere brød, forrett eller andre små retter i løpet av måltidet. Hvis det serveres flere retter, burde man bytte ut asjetten mellom rettene.

Det er også viktig å huske at hvis serviset har motiv, skal dette alltid vende samme vei på alle tallerkenene på bordet.

Når skal jeg bruke dekketallerken?

Dekketallerkenen er en stor tallerken som er ment å være et fundament for resten av kuverten, og vanligvis er den første tallerkenen som plasseres på bordet. Dekketallerkenen er vanligvis større enn de andre tallerkenene og fungerer som en base for å plassere andre tallerkener, serveringsfat og boller på.

Det kan være lurt å bruke dekketallerkenen når det er mange forskjellige retter som skal serveres, eller når det er nødvendig å plassere mange ulike serveringsfat og boller på bordet. Det er også vanlig å bruke dekketallerkenen som en visuell og estetisk enhet, og for å legge til et ekstra nivå av eleganse til borddekkingen.

Dekketallerkenen skal være plassert midt foran hver kuvert, omtrent 2-3 cm fra bordkanten, og den skal være synlig og tilgjengelig når gjestene setter seg ved bordet.

Dekketallerken i gull med lyse tallerkener og svart linserviett med gull serviettring

Glass

Vanligvis så har man kun ett til to glass når man spiser et måltid, ett vannglass og muligens et vinglass. Så hvordan dekker man bordet når man har flere glass og hvilken rekkefølge skal de stå i?

Hvordan dekke bord med flere glass?

Den generelle regelen er at glassene plasseres øverst for knivspissen på høyre side. Vannglasset skal stå innerst, så vinglass i den rekkefølgen vinen skal drikkes.

 

Hvilken rekkefølge skal glassene stå?

Her er et eksempel på den grunnleggende rekkefølgen fra venstre til høyre:

1
Plasser vannglasset øverst til venstre for tallerkenen.

2
Plasser eventuelle vinglass til høyre for vannglasset, med hvitvinsglasset nærmest tallerkenen og deretter rødvinsglasset.

3
Plasser champagneglass eller fløteglass til høyre for vinglassene, om det skal serveres dette.

4
Plasser ølglasset eller pilsnerglasset nederst til høyre for tallerkenen.

 

Skal glass stå opp eller ned?

Generelt sett bør glassene stå opp på bordet når de er dekket til. Dette gir en renere overflate for gjestene å drikke fra, og det er også enklere å fjerne støv eller smuss som kan ha samlet seg inne i glasset når det har stått med åpningen ned i skapet.

Imidlertid kan det være noen situasjoner der glassene bør stå med åpningen ned, for eksempel hvis du vil beskytte dem mot støv eller insekter hvis bordet skal stå ute over lengre tid. I de fleste tilfeller derimot bør glassene stå opp på bordet, gjerne på høyre side av tallerkenen.

Hvor skal drammeglasset eller likørglasset stå?

Drammeglasset bør vanligvis plasseres øverst til høyre for tallerkenen, ved siden av vannglasset. Det samme gjelder likørglasset hvis det serveres.

Dette gjelder spesielt hvis det er en formell anledning, og det serveres ulike typer drikkevarer gjennom måltidet.

Hvis det kun serveres én type drikke som whisky, akevitt eller annen brennevin, kan det være passende å plassere drammeglasset rett foran tallerkenen, på en mindre tallerken eller en egen underlagsplate.

Dekket bord med beige linduk, grå tallerken, beige linserviett og glass

Kuvert

Mange har hørt uttrykket kuvert, men det kan være vanskelig å vite i hvilken sammenheng det brukes og hva en kuvert inneholder.

Hva er en kuvert?

En kuvert er en komplett porsjon bestikk, tallerkener og glass som er nødvendig for å dekke en person ved et måltid. Det inkluderer vanligvis en tallerken, en kniv, en gaffel, en skje, et glass og eventuelt andre elementer som en serviett og dessertbestikk.

Dekket bord med beige linduk, grønn tøyserviett, stakelys og planter

Hvor mye plass trenger kuverten?

Vi anbefaler at du beregner litt god plass pr. kuvert, ca 60-70 cm. Dette er en generell regel, så tilpass til det som passer best til dimensjonene på ditt bord og antall gjester som skal serveres.

Hvilken side skal servietten ligge på?

Servietten kan enten legges pent foldet på tallerkenen eller på brødtallerkenen til venstre. Alternativt kan du også legge den i glasset eller bruke en serviettring og plassere den på tallerkenen. Pass på at servietten er ren og fri for eventuelle flekker før den plasseres på tallerkenen, spesielt hvis du putter den i glasset.

Hvis du er usikker på hvordan du skal brette disse til borddekking, så har vi en hjelpsom guide på hvordan man bretter servietter.

Hvit duk med hvite tallerkener og hvit tøyserviett

Servering

Det er visse generelle retningslinjer man burde følge når man skal servere mat og drikke til gjester. Disse er ment for å unngå søl, uhell og skape en avslappet opplevelse for gjestene.

1
Server alltid mat fra venstre side av gjestene, og fjern tallerkenene fra høyre side.

2
Når du serverer mat, hold tallerkenen med en hånd og server maten med den andre hånden, enten med en tang eller en serveringsgaffel og -skje.

3
Når du serverer drikke, hold glasset i stetten og server fra høyre side av gjestene.

4
Server alltid gjestene i en logisk rekkefølge, for eksempel klokken rundt bordet eller etter alder.

5
Unngå å servere mat eller drikke over en annen gjests hode eller ansikt.

6
Når du heller drikke, vær forsiktig så du ikke søler. Fyll ikke glasset helt fullt, og hold flasken eller karaffelen over glasset til du ser at det er fullt nok.

7
Etter at du har servert mat eller drikke, still deg ved siden av gjestene og vent til de har tatt imot det du har servert, før du går videre til neste gjest.

På denne måten unngår man pinlige uhell og måltidet går som det skal.

 

Et par huskeregler til slutt:

Skal det serveres flere retter ved bordet, skal disse plasseres på bordet foran gjestene fra høyre. Nye tallerkener skal settes inn fra høyre, og brukte skal også fjernes fra høyre. Skal det derimot servers fra fat, skal dette skje fra venstre. Alle drikkevarer skal serveres fra høyre.

Dekket bord med hvit duk og rosa detaljer med modell som serverer

Etikette

Nå som alt er plassert riktig og du har dekket et flott bord etter alle kunstens regler, hva må man passe på underveis i måltidet?

Hvor legger man bestikket når man er ferdig?

Når du er ferdig med å spise, er det vanlig å legge bestikket på tallerkenen på en bestemt måte for å signalisere at du er ferdig og at tallerkenen kan fjernes.

Det finnes ulike måter å gjøre dette på, men her er vanlig praksis:

Legg kniven og gaffelen på tallerkenen med skaftet pekende mot høyre og kniven med enden av eggen vendt inn mot tallerkenen. Dette indikerer at du er ferdig med å spise.

Hvis du har brukt en skje, legg den på tallerkenen med skaftet pekende mot høyre.

Hvis du har brukt en liten gaffel og kniv til salat eller en mindre rett, kan du legge disse over tallerkenen i en X-form med skaftene pekende mot høyre.

Hvordan skal man holde på et vinglass?

Når du holder et vinglass, er det viktig å holde det i stetten (den tynne delen som går ned til bordet). På denne måten unngår du å varme opp vinen med hendene, og du holder også glasset på en måte som ikke legger press på selve glasset.

 

For å holde et vinglass riktig og unngå uhell, følg disse trinnene:

1
Plasser to eller tre fingre på stetten på glasset, omtrent midtveis mellom bunnen av glasset og bordet.

2
Hold stetten med en fast og stabil hånd, men ikke klem for hardt. Unngå å holde glasset i krysset mellom stetten og koppen, siden dette kan gjøre glasset ustabilt og øke risikoen for å miste eller ødelegge det.

3
Når du drikker fra vinglasset, før glasset til munnen din og drikk forsiktig og langsomt.

 

Nå burde det meste være i orden og det skal i alle fall ikke stå på borddekkingen hvis noe går galt. Til syvende og sist skal det være hyggelig å arrangere middagsselskap, så husk å senk skuldrene, dette går fint.

Trenger du borddekkingsinspirasjon til en spesiell anledning?

Vi har flere inspirasjonsartikler som du kan bruke til å virkelig treffe sesongen og temaet:

Borddekorasjon 17. Mai

Borddekorasjon til Jul