•••  TONE KROKENS TIPS TIL FESTBORD  •••

Dun for alle sesonger

Dun for alle sesonger

Hva er dun, og hvorfor skal man velge dunprodukter?

Dun er et naturmateriale med unike pustende og varmeisolerende egenskaper. Fuktighet som kroppen avgir blir transportert bort og man vil føle seg varm og tørr hele natten. Dun er et naturlig mykt materiale som former seg rundt kroppen og holder på varmen kroppen avgir. Intet annet materiale kan gi deg den samme varme og komfort som dun.

Vi garanterer ren dun

Alle våre dunprodukter er produsert etter Europeisk standard (EN 1164). Dette betyr at det er stilt strenge krav til våre leverandører for bl.a. hvordan vaskeprosessen av dunen skal foregå. Strenge krav til støv og renhet i produktene våre sikrer allergivennlige produkter.

Dundyne

Hva bør jeg tenke på når jeg skal velge dundyne?

Isoleringsevne

Hvor varm eller sval en dundyne skal være avhenger av hva som passer nettopp for deg. Noen liker å sove i et kaldt soverom på vinteren, eller fryser lett – og trenger derfor de varmeste dundynene. Andre har det varmere på soverommet, eller er varme av natur – og ønsker seg en dundyne som er noe svalere. Kvaliteten på dun blir ofte betegnet gjennom begrepet «bæreevne» og forklarer dunens evne til å isolere. I Kid har vi valgt å forklare dunens isoleringsevne ved hjelp av varmepunkter for å gjøre det enklere for deg. Antall varmepunkter angir dynens evne til å isolere og holde på varmen. Ett punkt er sval dyne, syv punkter er den varmeste dynen vi har. Varmepunktene er angitt på utsiden av alle pakningene våre. For å finne dynen som passer for deg har vi en komfortguide som angir hvor varm dynen er. Velg mellom sval, helårs- eller varm komfort. 

Tekst om duns isoleringsevne

Dun for alle sesonger

Mange forbinder dundyne med et vinterprodukt. Dun er et fantastisk materiale å sove i hele året – også på sommeren – nettopp fordi det har unike pustende egenskaper. Mengde dun kontra fjær varierer ofte i forhold til om dynen er en vinter-, helårs-, eller sommerdundyne. En god og varm vinterdundyne har ofte en svært høy andel dun i tillegg til mer fyll sammenliknet med en sval sommerdundyne.

And eller gås?

Kvalitetsdyner blir fylt med dun og fjær fra sjøfugler – som oftest and eller gås. En gås er større enn en and, og har kraftigere og større dun som isolerer bedre enn andedun. Store dun fanger opp og holder på mer luft enn små dun, og isolerer derfor mye bedre.

Mengde dun og fjær

Andelen dun kontra fjær i en dundyne bestemmer langt på vei dynens varmeisolerende egenskaper. Jo mer dun dynen inneholder, jo varmere er den. Siden fjær er tyngre enn dun vil det ikke være riktig å se på dynens vekt. En dundyne med f.eks 90% gåsedun og 10% gåsefjær er ofte lettere enn en dundyne med 70% andedun og 30% andefjær. Andelen dun kontra fjær er tydelig angitt på alle våre dyne- og pute pakninger. I tillegg har vi laget en komfortguide for å forenkle det hele.

Vi viser deg et eksempel nedenfor:

• Vinter dundyne 1000g: 90% gåsedun/10% gåsefjær

• Helårs dundyne 800g: 70% andedun/30% andefjær

• Sommer dundyne 500g: 50% andedun/50% andefjær

Fyllvekt

Fyllvekt må ikke sees på alene fordi fjær veier mer enn dun. Men en dyne med lik kvalitet (and/gås) og andel dun/fjær vil være varmere jo mer fyll dynen inneholder.

Kanalvegger eller gjennomsydde sømmer?

Dundyner med kanalvegger vil alltid være varmere enn dyner med gjennomsydde sømmer. Alle våre helårs- og varme dundyner er sydd med kanalvegger for at ikke det skal lekke kulde gjennom sømmende. Kanalveggene er ca. 2,5 cm høye og sørger for å holde på varmen. Svale dundyner er som regel gjennomsydde.

Kanal- eller rutesydd dyne?

Om dynen skal være rutesydd, eller kanalsydd, er en smakssak. Så lenge dundynene er sydd med kanalvegger som hindrer kald luft i å slippe inn, vil det ikke være forskjeller på de isolerende egenskapene til en kanalsydd og rutesydd dundyne selv om en rutesydd dyne har flere sømmer. Sirkulasjon og pusteegenskaper er tilnærmet lik i en kanalsydd eller rutesydd dyneDe siste årene har vi sett en trend fra kanalsydde til flere rutesydde dyner. En rutesydd dyne sørger for å holde dunen jevnt fordelt i dynen. I en kanalsydd dyne kan fyllet legge seg i enden av dynen. Finn din egen favoritt!

Detaljert bilde av ruter i en dundyne

Dunpute

Hva bør jeg tenke på når jeg skal velge dunpute?

Putekomfort

Ved valg av pute er det putens komfort og høyde i forhold til hva du liker å sove på som er avgjørende. En høy pute har ofte mer fyll, og inneholder ofte mer fjær enn en lavere pute. En lav pute har ofte mindre fyll og mer dun.

Duns levetid

En dunpute er en forbruksvare som bør både vaskes og byttes langt oftere enn dynen. Dunfyllet i puten forringes over tid og langt raskere for puter enn for dyner. En pute bør byttes ut når spenstigheten i puten uteblir, dette kan variere avhengig av hvor mye svette kroppen avgir i løpet av en natt, om du legger deg med vått hår, eller hvor mange ganger puten er vasket. Vi har utviklet en putebeskytter som kan være med på å forlenge putens levetid. Det er et vattert trekk som du trekker utenpå puten før du tar på vanlig putetrekk. 

For å gjøre det enklere for deg å finne frem har vi laget en komfortguide. Velg mellom lav, medium og høy pute.

Tekst med info om duns levetid