Solskjerming: Soverom

lystett plissegardin på soverom

Guide: Alt du må vite om solskjerming på soverommet


Soverommet er et sted for avslapning og søvn, og solskjerming er helt sentralt for det å skape en behagelig atmosfære.
Når du velger solskjerming for soverommet, er det noen spesifikke hensyn å ta som skiller seg fra løsninger av solskjerming for andre rom i huset. Derfor bør du velge en løsning som bidrar til å skape den følelsen du vil ha.

For eksempel, i stuen kan man ønske å bruke solskjerming som bevare utsikten og slipper inn mer naturlig lys. Her kan gardiner med lette stoffer, persienner eller markiser være gode alternativer for å oppnå ønsket balanse mellom lys og utsikt. På soverommet derimot, vil man gjerne ha muligheten til å blokkere utvendig lys og opprettholde privatlivet. Her kan det være mer hensiktsmessig å bruke gardiner med lysblokkerende egenskaper, plisségardiner eller rullegardiner med solfiltrerende stoff (rullegardiner og plisségardiner benyttes også ofte og fåes også med lysblokkerende egenskaper).

Ved å ta hensyn til disse faktorene og velge solskjerming som passer til dine behov og preferanser, kan du skape et soverom med optimal lyskontroll, privatliv og atmosfære. Ta gjerne kontakt med oss for å få veiledning og råd om hvordan du kan skape den ideelle balansen mellom stil, funksjonalitet og lyskontroll i alle rom.

Finn din nærmeste Kid-butikk her

Seng med lystett rullegardin

Vurder lysforholdene på soverommet

Har soverommet skråtak?

Hvis soverommet ditt har skråtak med vinduer, bør du ta hensyn til hvordan sollyset vil treffe vinduene. Vinkelen på skråtaken kan gjøre solskjermingen litt mer utfordrende. Vi vil derfor anbefale å måltilpasse solskjermingen som for eksempel gardiner, persienner eller lamellgardiner som kan tilpasses til skråvinduer. På den måten kan du oppnå ønsket lyskontroll og skape et behagelig miljø på soverommet ditt. Måltilpassede lamellgardiner for skråvinduer kan bestilles på kid.no.

Har rommet mange vinduer?

Antallet vinduer i soverommet har en betydelig innvirkning på lysforholdene i rommet. Jo flere vinduer du har, desto mer naturlig lys vil strømme inn og fylle rommet. Dette kan bidra til å skape en lys og energisk atmosfære, og det kan være spesielt ønskelig i rom hvor du ønsker å våkne opp til morgensolen eller ha et lyst og opplyst miljø i løpet av dagen.

Er vinduene store?

Størrelsen på vinduene i soverommet kan ha innvirkning på valg av solskjerming. Store vinduer slipper vanligvis inn mer lys og varme, og derfor kan det være nødvendig med solskjerming som effektivt blokkerer eller filtrerer solstrålene. Det er lurt å vurdere alternativer som rullegardiner eller plisségardiner med lysblokkerende stoff, persienner eller gardiner med lysblokkerende egenskaper for å oppnå ønsket nivå av lyskontroll og privatliv. Man kan også vurdere lamellgardiner som passer fint til store vinduer og hvor man enkelt kan justere lysinnslippet. 

Varme på soverommet

Økt lysinnslipp kan også føre til at rommet blir varmere enn ønsket, spesielt i perioder med sterkt sollys. Derfor er det viktig å tenke på hvilken temperatur man foretrekker å sove i slik at man velger riktig løsning.

Stemning - Ulike typer sollys

Ulikt sollys har en betydelig innvirkning på stemningen i et soverom. Her er noen måter hvordan ulikt sollys kan påvirke atmosfæren.

Morgensol

Morgensol har en tendens til å være mykere og mer dempet sammenlignet med midt på dagen. Når morgensolen skinner inn i soverommet, kan den gi en beroligende og varm følelse. Det kan skape en behagelig og innbydende atmosfære som hjelper deg med å våkne naturlig og starter dagen på en positiv måte.

Kveldssol

Kveldssolen har en varm, gylden glød som kan skape en avslappende og romantisk stemning på soverommet. Det myke lyset kan bidra til å senke aktivitetsnivået og forberede kroppen på hvile. Det kan også gi en koselig og intim atmosfære for avslapning og søvn.

Sterkt sollys

Hvis soverommet er utsatt for sterkt sollys i løpet av dagen, kan det føre til et mer opplyst og energisk miljø. Dette kan være ønskelig for noen, spesielt hvis de bruker soverommet som arbeidsområde eller liker å våkne opp til et lyst rom. Imidlertid kan det være nødvendig med solskjerming for å begrense blending og overoppheting når sollyset er for intenst.

Skygge eller mørkere lysforhold

I tilfeller der soverommet har skyggefulle områder eller mindre eksponering for sollys, kan det gi en mer dempet og avslappet atmosfære. Dette kan være ideelt for de som foretrekker et mørkere sovemiljø eller ønsker å kontrollere og begrense lysinnslippet for bedre søvnkvalitet.

Tilgjengelighet til vinduet

Velg solskjerming som ikke blokkerer eller vanskeliggjør tilgangen til vinduet. Persienner, rullegardiner eller plisségardiner kan være gode alternativer, da de enkelt kan justeres eller heves for å åpne eller lukke vinduet uten å måtte fjerne solskjermingen. Det finnes også plisségardiner som kan festes på vindusrammen, noe som gjør at det er enkelt å åpne vinduet for lufting. Måltilpassede plisségardiner som kan monteres direkte på vindusrammen kan bestilles på kid.no.

Dører med vinduer

Dersom du har dører med vinduer på soverommet er det et par ting du bør tenke på. Du kan velge solskjerming som enkelt kan justeres eller foldes sammen, slik at du enkelt kan åpne og lukke døren uten hinder. Persienner, rullegardiner eller plisségardiner er gode alternativer som gir deg full kontroll over solskjermingen samtidig som du bevarer enkel tilgang til døren.

Glassdører kan gi økt innsyn sammenlignet med vinduer, spesielt hvis de fører ut til en offentlig eller felles plass. Når du velger solskjerming til en glassdør, bør du vurdere å bruke materialer som gir tilstrekkelig privatliv, for eksempel gardiner med tett vev, rullegardiner med solfiltrerende stoff eller vindusfolie som begrenser innsyn.

Optimal luftstrøm

Sørg for at solskjermingen tillater en god luftstrøm når vinduet er åpent. Dette er spesielt viktig for å oppnå riktig ventilasjon og unngå støy eller uønsket lysinnslipp. Velg solskjerming som ikke begrenser luftstrømmen unødvendig.

Solskjerming og insektsnett

Forhindre at insekter kommer inn i rommet ved å velge solskjerming med innebygde insektsnett. Dette gjør det mulig å ha vinduet åpent uten å bekymre seg for irriterende insekter. Insektsnett kan være tilgjengelig som en del av persienner, rullegardiner eller som separate nett som kan monteres sammen med solskjermingen.

Solskjermingsekspert i kid

Vi hjelper gjerne til

Trenger du hjelp til å velge den perfekte solskjermingen for ditt hjem? Vi er her for å hjelpe! Våre eksperter tilbyr hjelp der vi kan finne den optimale løsningen for deg og dine behov. Vi ønsker å sikre at du oppnår ønsket lyskontroll, stil og funksjonalitet i rommet ditt. 

Finn din nærmeste Kid-butikk her