Hvordan belyse hjemmet

Hvordan belyse hjemmet

Er du usikker på hvilke lamper du skal velge til huset ditt – i hvilke rom skal du ha hvilke typer lamper? I denne artikkelen gir vi deg svar på spørsmål du måtte ha rundt valg av lamper og belysning.

Inspirasjon til belysning i stuen

Den største feilen du kan gjøre når du skal innrede stuen er å glemme at lamper og belysning er en viktig del av innredningen. Ikke bare kan lamper skape fint og praktisk lys, men de kan også være et møbel i seg selv. Stuen er et rom vi oppholder oss mye i og det er viktig at belysningen i stuen er behagelig, smart og gjennomtenkt.

Stua er et rom med mange forskjellige bruksområder, her både jobber og leser vi, ser på TV, slapper av, spiser og har selskap. Lampene i stua bør både gi form, liv og karakter til rommet, samtidig som de skal gi stemning og være funksjonelle. Det kan være fint å ha lamper som både lyser oppover og gir større romfølelse og lamper som lyser nedover og gir et mer intimt og koselig lys.

Et godt tips for å finne behov og ønsker for belysningen i stuen din er å skru av alt lys og se hvordan du oppfatter rommet. Hvor er det spesielt mørkt? Hvor oppholder du deg mest? Hva brukes de ulike delene av rommet til og hvilke typer lys har du behov for i de forskjellige delene? Er det en stol eller en plante du ønsker å fremheve kan det passe fint med en stålampe.

En viktig huskeregel er at det bør være mulig å velge mellom to forskjellige lyssettinger: praktisk belysning og koselig belysning. Slik kan du sikre forskjellig lys til forskjellig behov og ønsker. For å få til forskjellige stemninger i rommet er det lurt å ha flere lampepunkter – gjerne forskjellige typer lamper som gir variasjon både i fasong, karakter og lysstyrke. Hvis du ønsker ekstra valgmuligheter bør du velge lamper til stua som kan dimmes opp og ned for å få forskjellig lysstyrke.

Taklampe til stue

Når du skal velge taklampe og spisebordslampe til stuen bør du tenke over hvilken stemning du ønsker og hvilket lys du har behov for. I utgangspunktet er det vanlig å ha en taklampe i sentrale deler av rommet og supplere med gulvlamper eller bordlamper der det er behov for ekstra lys.

Når du skal henge opp lamper må du passe på å være bevisst hvor den skal henge. Skal du henge opp en spisebordslampe må den ikke henge for lavt slik at gjestene ikke ser hverandre over bordet, ei heller for høyt slik at lyset blender eller spres lite hensiktsmessig. Har du et stort spisestuebord kan det være fint med flere hengelamper eller pendellamper som kan skape et kunstnerisk uttrykk – her kan du bruke fantasien og blande former eller farger.

 

lyspærer og dekorpærer

 

Det er også lurt å tilpasse formen på spisebordslampen til bordets form. Dersom du har et rundt spisebord vil det skape en god symmetri å ha en rund spisebordslampe, samme måte hvis du har et firkantet spisebord, da vil det ta seg godt ut med en firkantet spisebordslampe. 

rund taklampe

Leselampe og gulvlampe

For å sikre en funksjonell og fleksibel stue er det lurt å ha en god leselampe som gir godt leselys i lesekroken. Avhengig av plass og stil kan både en bordlampe og en gulvlampe fungere godt i lesekroken. Hvis du skal ha en gulvlampe i nærheten av TV-en er det viktig at lampen har en avskjermingsfunksjon slik at lyset ikke blender omgivelsene eller gir irriterende gjenskinn i TV-en.

Er du typen som liker å kose deg med en god bok i lesekroken? Et godt tips er å unngå leselamper med hvitt glass. Det hvite glasset har ofte en tendens til å gi en mer allmenn belysning, fremfor et godt og konsentrert leselys.

lampe til skrivebord

 

Perfekt belysning i stue

Følger du disse 5 tipsene er du godt på vei til å få en behagelig og godt belyst stue, både til kos, middag, fest og avslapning.

  1. Husk at lamper som lyser oppover og direkte mot taket øker romfølelsen og gir inntrykket av en høyere takhøyde.
  2. Sett små lamper bak møbler og planter for å skape fine former og lyspunkter i rommet.
  3. Lamper og belysning med dimmer gir deg mer fleksibilitet og gjør det enkelt å bytte mellom forskjellige lyssettinger.
  4. Har du en stor stue kan det være lurt å plassere lys i mørke kroker eller områder innover i rommet, slik trekkes du naturlig inn i rommet.

Pass på å belyse områder du bruker mye med funksjonell belysning, enten det er med en spisebordslampe eller en leselampe.

Tips til belysning på kjøkkenet

På samme måte som stuen er også kjøkkenet et rom med flere funksjoner. Det er derfor viktig å ha forskjellige typer lys og lyssettinger i dette rommet. Det er forskjellig behov for lys når du skal lage mat, prate over en kopp te, hjelpe barna med leksene eller spise god mat. Har du et mørkt kjøkken kan det være smart å huske på at mørke flater krever tre ganger så mye lys som lyse flater. Samtidig bør du huske på at en matt overflate ikke reflekterer lyset, mens en flate med glans vil i varierende grad speile lyset og gi en større effekt av lyspunktene.

For å oppnå varierende lyssettinger på kjøkkenet er det lurt å kjøpe lamper som kan dimmes opp og ned. En lyskilde med høy watt-styrke fungerer fint som vaskelys eller som arbeidslys, men gir ikke den gode og lune stemningen når det er ønskelig med en mer avslappet stemning.  Med en dimmer løser du dette problemet. Samtidig som du skaper en god stemning og kan variere mellom forskjellige lyssettinger, sparer du også strøm med en dimmer. Samtidig forlenger du levetiden på lyspærene dine, ved å dimme lyset med 5% forlenger du levetiden på pærene betraktelig.

Har du et litt lite kjøkken eller skulle ønske du hadde mer takhøyde? Da bør du gå for lys langs veggene som vil gjøre at rommet virke større og mer luftig.