Produkter

Kategori

  Les mer om

   Butikker

    Hva betyr hygge?

    I Norge er vi vant til mørketid og kalde perioder, og det å hygge seg innendørs kan være en måte å få det beste ut av den mørke årstiden på. Nå har begrepet bredd om seg også utenfor det skandinaviske landskapet og nådd det engelske språket; hue-guh. Men hva innebærer egentlig ordet hygge?

    Hygge (jamfør norr. hyggja'tanke, hug') velvære, avslappet, god stemning
    være til hygge og nytte / hun skaper alltid slik hygge der hun kommer

    Hygge verb (norr. hyggja 'tenke', av norr. hugr 'tanke, sinn')
    1 skape hygge; underholde, hygge for noen
    2 refleksivt : kose seg, hygge seg med noe godt
    Kilde: Bokmålsordboka

    Hygge 

    Hygge, eller det å hygge seg, er et kjent begrep/verb her hos oss, og i de senere årene har begrepet bredd om seg, utenfor det skandinaviske landskapet. På engelsk uttales ordet hue-guh, ikke hoo-gah, og forklares med cosy, charming eller special. Selv om det er nære, så er det likevel ikke det samme, ”hygge” ble i 2010 tatt inn som et nytt ord, et lånebegrep, i det engelske språket. I 2016 kom ”hygge” til og med inn i Oxford Dictionaries liste over årets (ny-) ord.


    Så hva innebærer egentlig begrepet hygge? Definisjonen på hygge er velvære, avslappet, god stemning. Slik vi kjenner det, så er hygge en tilstand av ro knyttet til hverdagslige omgivelser. Enten i samvær med venner eller alene. Hygge krever hverken planlegging eller utstyr, og det er akkurat det som gjør hygge så fint – det enkle. Det kan være å krype under pleddet en kald høstkveld. Lese en god bok, tenne stearinlys og lage seg en god kopp te. Det handler om å roe ned i en hektisk hverdag, slappe av, være bevisst og nyte øyeblikkene - de små tingene i livet. Noe som i dagens samfunn trengs mer enn noen sinne.

    I Norge er vi vant til mørketid og kalde perioder, og det å hygge seg innendørs er en måte å få det beste ut av den mørke årstiden på. I utenlandske magasiner er Norge rangert som et av verdens lykkeligste land, og det spekuleres da i om det har noe med vår evne til å hygge oss å gjøre. Kan hygge skape lykke? Er det evnen til å nyte de små tingene i livet, øyeblikkene, som gjør at vi føler oss bra, at vi er tilfredse? Hvis dette er tilfellet, så ja, da kan nok hygge og det å føle seg tilfreds gjøre at vi lettere kan føle lykke. Og da er det jo bare å fortsette å hygge seg!