Hvorfor velge fiberdyne og fiberpute?

Hvorfor velge fiberdyne og fiberpute?

Våre fiberdyner og -puter er laget av polyester. Det gir myke, luftige og lettstelte produkter som er hygieniske, astma- og allergivennlige.

Hvorfor fiber?

Polyesterfiber er et hygienisk isoleringsmateriale som ikke opptar fuktighet eller lukt. Fiber er astma- og allergivennlig og gir ingen grobunn for møll, muggsopp og midd. Fiberdyner og puter velges ofte ut i fra at produktene er svært lettstelte i tillegg til at de er gunstige på pris.

I våre produkter benyttes hul fiber, dvs at fiberen ikke er tett, men har hull i seg som gjør at fiberen puster svært godt. Hullene sørger også for å holde på luft som isolerer og gjør dynen varm. Innenfor hulfiber finnes ulike former på fiberen, der noen egner seg best i dyner og andre i puter:

Kulefiber benyttes oftest i våre puter. Tusenvis av små fiberballer gjør puten støttende og formbar. Kulefiber består av mange tråder/fiber i én tråd og får dermed gode varme-egenskaper. I tillegg har kulefiberen de beste vaske- og tørke egenskapene (puter anbefales hyppigere vask enn dyner).

Bølge- og spiralkruset fiber benyttes som oftest i våre dyner. Type fiber avhenger av dynens ønskelige egenskaper.

Illustrasjon på fibervarianter

Fiberdyne

Hva bør jeg tenke på når jeg skal velge fiberdyne?

 

Isoleringsevne

Hvor varm eller sval en fiberdyne føles er det bare du som kan avgjøre. Tykkelsen og isoleringsevnen må være tilpasset soveromstemperaturen og individuelle behov. Er du en «frossenpinn» og trenger en varm dyne, eller er du varm av deg og trenger en svalere dyne? En fiberdyne vil aldri isolere like godt som en varm dundyne. Likevel er det stor forskjell på fiberdyner. Hos oss finner du den letteste sommerdyne og den tykkeste Thermodynen. Det er flere ting som bestemmer hvor varm en fiberdyne er.

 

Fyllvekt

Hvor mye fyll dynen inneholder avgjør hvor varm den er. Jo mer fyll, desto varmere er dynen.

 

Fiberens tykkelse

Tykkelsen på fiberen er også med på å avgjøre dynens vekt og isoleringsevne. Enkelte fiberdyner inneholder ekstra tynne fiber som gir en unik isoleringsevne samtidig som vekten reduseres (f.eks. mikrofiber). I en slik dyne kan det være dobbelt så mange fiber som i en vanlig fiberdyne med samme vekt. Derfor kan du ikke utelukkende se på vekt når du skal vurdere produktets isoleringsevne.

 

Ett-lags eller thermodyne?

Fiberdyner finnes som ett- eller to-lags dyner. Når to lag med fiber er satt sammen kaller vi det en Thermodyne. Denne vil alltid være varmere enn en ett-lags dyne, selv om fyllvekten er lik. En ett-lags dyne er en medium varm helårsdyne.

 

Kanal-, rute- eller punktsydd?

Det benyttes ulike utforminger på sømmer og kanaler. De mest vanlige sømmene er rette kanal­sømmer, eller bølgesømmer. Enkelte dyner er også sydd med svært få sømmer, eller kun et fåtall sirklelsømmer i dynen. I all hovedsak er utformingen av liten betydning, men som en hovedregel kan det sies følgende; jo færre sømmer dynen har, jo mykere blir den og jo bedre former den seg  etter kroppen. For å finne dynen som passer for deg har vi en komfort-guide som angir hvor varm dynen er. Velg mellom sval, helårs- eller varm komfort.

 

Fiberpute

Hva bør jeg tenke på når jeg skal velge fiberpute?

Ved valg av fiberpute er det putens komfort og høyde i forhold til hva du liker å sove på som er avgjørende. Mengden fiber avgjør hvor høy puten er. Fiberputer er forbruksvare som både bør vaskes og byttes langt oftere enn dynen. Fyllet forringes over tid og langt raskere for puter enn for dyner. En pute bør byttes ut når spenstigheten i puten er borte. Dette kan variere avhengig av hvor mye svette kroppen avgir i løpet av en natt, om du legger deg med vått hår, eller hvor mange ganger puten er vasket.