I tråd med kommunale retningslinjer er enkelte av våre butikker midlertidig stengt. Du kan handle med klikk&hent i alle butikker, og få kjøpshjelp gjennom Shop via chat. Mer informasjon om Covid-19 >

Produkter

Kategori

    Les mer om

      Butikker

        Tips for riktig borddekking

        Dekk bordet med stil og gjør det riktig. Her er en oversikt som du kan følge når dagen er kommet og bordet skal dekkes.

        formell borddekking

        Bestikket:

        • Bestikket legges i den rekkefølgen det benyttes – man starter ytterst og jobber seg innover.
        • Gaffel til venstre for tallerken, kniven til høyre både ved forrett og hovedrett (suppeskje ligger til høyre for kniven).
        • Knivbladet/egget ligger alltid mot tallerken.   
        • Bunnen av bestikket skal helst legges på samme linje som nederste kant på tallerken.
        • Dessertbestikket ligger vannrett ovenfor tallerkenen. Kakegaffelens skaft skal ligge mot venstre og skjeens skaft vender mot høyre.

        Tallerken:

        • Motiv skal vende samme vei på alle.
        • Tallerken til hovedretten plasseres nederst, deretter kommer tallerken til forrett eller suppe.
        • Mindre tallerkener/asjetter til brød og annet plasseres ovenfor eller til venstre ved siden av gaflene.

        Pyntetips: Lag en liten dekorasjon med julepynt, litt granbar og en rullet serviett på tallerkenen.

        Glass:

        • Samme som bestikk – glassene settes opp i den rekkefølgen som vinen skal drikkes, fra høyre til venstre. Vannglass står alltid lengst til høyre, dessertglasset innerst. 
        • Pass på at glassene er pusset og rene.

        Pyntetips: Knyt en liten sløyfe med tekstilbånd rundt dessertglasset, som du tar igjen som serviettring. Det skaper et helhetlig og gjennomført uttrykk.

        Servietter:

        • Brett den stående eller legg den pent ved kuverten, ellers er det ingen strenge regler for hvor du legger servietten.
        • Servietter finnes i både tøy og forskjellige papirkvaliteter og er med på å sette farge og tema for bordpyntingen, så velg noe som passer til resten.

        Pyntetips: En enkel variant er å rulle serviettene og et bånd rundt. Kanskje du kan ta bittelitt granbar fra juletreet og binde sammen med tøyservietten?

        Borddekorasjon:

        • Her står du helt fritt, men det kan være greit å tenke litt på plassering av pynt i forhold til mat som skal settes på bordet. Dette for å unngå at du må flytte på ting når maten serveres. Det er også lurt å unngå for ruvende bordpynt, slik at gjestene ikke blir borte for hverandre over bordet.
        • Levende lys setter virkelig stemningen, men pass på at det ikke er fare for at noe faller oppå lyset. Lysvettregler finner du forresten her.

        Pyntetips: Bruk julepynt du har til overs og ting fra naturen som kongler, granbar og kvister. Tenk formasjoner og grupperinger. Hva med et trekløver med to telysholdere og en julekule?