Tips for riktig borddekking
Dekk bordet med stil og gjør det riktig. Her er en oversikt som du kan følge når dagen er kommet og bordet skal dekkes.

Bestikket:
- Bestikket legges i den rekkefølgen det benyttes – man starter ytterst og jobber seg innover.
- Gaffel til venstre for tallerken, kniven til høyre både ved forrett og hovedrett (suppeskje ligger til høyre for kniven).
- Knivbladet/egget ligger alltid mot tallerken.
- Bunnen av bestikket skal helst legges på samme linje som nederste kant på tallerken.
- Dessertbestikket ligger vannrett ovenfor tallerkenen. Kakegaffelens skaft skal ligge mot venstre og skjeens skaft vender mot høyre.
Tallerken:
- Motiv skal vende samme vei på alle.
- Tallerken til hovedretten plasseres nederst, deretter kommer tallerken til forrett eller suppe.
- Mindre tallerkener/asjetter til brød og annet plasseres ovenfor eller til venstre ved siden av gaflene.
Pyntetips: Lag en liten dekorasjon med julepynt, litt granbar og en rullet serviett på tallerkenen.
Glass:
- Samme som bestikk – glassene settes opp i den rekkefølgen som vinen skal drikkes, fra høyre til venstre. Vannglass står alltid lengst til høyre, dessertglasset innerst.
- Pass på at glassene er pusset og rene.
Pyntetips: Knyt en liten sløyfe med tekstilbånd rundt dessertglasset, som du tar igjen som serviettring. Det skaper et helhetlig og gjennomført uttrykk.
Servietter:
- Brett den stående eller legg den pent ved kuverten, ellers er det ingen strenge regler for hvor du legger servietten.
- Servietter finnes i både tøy og forskjellige papirkvaliteter og er med på å sette farge og tema for bordpyntingen, så velg noe som passer til resten.
Pyntetips: En enkel variant er å rulle serviettene og et bånd rundt. Kanskje du kan ta bittelitt granbar fra juletreet og binde sammen med tøyservietten?
Borddekorasjon:
- Her står du helt fritt, men det kan være greit å tenke litt på plassering av pynt i forhold til mat som skal settes på bordet. Dette for å unngå at du må flytte på ting når maten serveres. Det er også lurt å unngå for ruvende bordpynt, slik at gjestene ikke blir borte for hverandre over bordet.
- Levende lys setter virkelig stemningen, men pass på at det ikke er fare for at noe faller oppå lyset. Lysvettregler finner du forresten her.
Pyntetips: Bruk julepynt du har til overs og ting fra naturen som kongler, granbar og kvister. Tenk formasjoner og grupperinger. Hva med et trekløver med to telysholdere og en julekule?