Vakre produkter med mening

Få noe fint og meningsfullt til hjemmet ditt, eller gi en fin gave til noen du er glad i. Kjøper du et håndlaget Bokhari-produkt støtter du samtidig 700 barns skolegang i Pakistan, og bidrar til en trygg og meningsfull arbeidsplass for pakistanske kvinner og menn.

Skaper arbeid og skolegang

Gjennom Bokhari skapes arbeid for pakistanske håndverkere, både kvinner og menn, hvorav halvparten er kvinner. I tillegg skapes utdanningsmuligheter og fremtidshåp for barn. Ved å kjøpe et Bokhari-produkt er du med på å gi 700 barn ved LAMS-skolen en lysere fremtid. Les mer om LAMS-skolen her.

Vi har håndlagede tepper, brikker og grytekluter produsert av Bokhari. Se de fine produktene under.

Alltid bærekraftige materialer

Fra den første fillerya, selve definisjonen på gjenbruk og bærekraft, til i dag har Bokhari alltid vært fokusert på gjenbruk, resirkulering og bruk av bærekraftige materialer. Dette fokuset styrer også all produktutvikling og design, og bidrar til å inspirere Bokhari til å utvikle nye ideer.

Tepper, brikker, matter og grytekluter er laget av av gjenbrukte bomullsremser – et avfallsprodukt fra den lokale tekstilindustrien, bærenett er laget av 100% resirkulerte bomullsmaterialer, og kurver og brikker er laget av vannhyasint, et hurtigvoksende sjøgress, fra lokale elvebredder.

Historien om Bokhari

Historien om Bokhari går tilbake til 1989. Norsk-pakistaneren Yawar Bokhari, som var bosatt på Lillehammer med sin norske kone Brit, gikk en dag en tur på friluftsmuseet Maihaugen – De Sandvigske Samlinger. Der ble han inspirert av den tradisjonelle norske fillerya og bestemte seg for å etablere et veveri i Sultan Town, en rolig landsby med om lag 10.000 innbyggere i utkanten av tekstilmetropolen og millionbyen Faisalabad i Pakistan.

I løpet av et tiår bygde Bokhari opp et levedyktig veveri. Råvarene var restefiller fra den lokale tekstilindustrien i Pakistan som ellers ville blitt kastet eller brent. Samtidig så han dette som en mulighet til å hjelpe mennesker, spesielt kvinner, i landsbyen som levde under svært vanskelige kår. Etter hvert som bedriften ble mer levedyktig bestemte han seg for å tilby skolegang til de ansattes barn, og i 1996 ble grunnsteinen lagt for LAMS-skolen, vegg-i-vegg med veveriet.

Etter Yawar Bokharis bortgang i 2012, stoppet all aktivitet ved veveriet opp. Først to år senere, i 2014, besluttet sønnen Amar sammen med Runa å gjenreise veveriet og utvikle en ny portefølje av bærekraftig produkter.

Sammen med Kid Interiør, utviklet de en spennende portefølje av håndlagde produkter laget av bærekraftige materialer. Fokuset på bærekraft i alle dets dimensjoner (sosial, økonomisk og miljø/klima) har stått sentralt i alle beslutninger og utviklingen av bedriften, og er en integrert del av forretningsmodellen.

I dag ansetter veveriet og skolen mer enn 400 kvinner og menn i ulike roller. Skolen, som fremdeles drives i all hovedsak med støtte fra Bokhari, har over 700 elever, de fleste jenter, og fortsetter å tilby kvalitetsutdanning til jenter og gutter som ellers ikke ville gått på skole. Les mer om LAMS skolen her.