Historien om Bokhari går tilbake til 1989. Norsk-pakistaneren Yawar Bokhari, som var bosatt på Lillehammer med sin norske kone Brit, gikk en dag en tur på friluftsmuseet Maihaugen – De Sandvigske Samlinger. Der ble han inspirert av den tradisjonelle norske fillerya og bestemte seg for å etablere et veveri i Sultan Town, en rolig landsby med om lag 10.000 innbyggere i utkanten av tekstilmetropolen og millionbyen Faisalabad i Pakistan.
I løpet av et tiår bygde Bokhari opp et levedyktig veveri. Råvarene var restefiller fra den lokale tekstilindustrien i Pakistan som ellers ville blitt kastet eller brent. Samtidig så han dette som en mulighet til å hjelpe mennesker, spesielt kvinner, i landsbyen som levde under svært vanskelige kår. Etter hvert som bedriften ble mer levedyktig bestemte han seg for å tilby skolegang til de ansattes barn, og i 1996 ble grunnsteinen lagt for LAMS-skolen, vegg-i-vegg med veveriet.
Etter Yawar Bokharis bortgang i 2012, stoppet all aktivitet ved veveriet opp. Først to år senere, i 2014, besluttet sønnen Amar sammen med Runa å gjenreise veveriet og utvikle en ny portefølje av bærekraftig produkter.
Sammen med Kid Interiør, utviklet de en spennende portefølje av håndlagde produkter laget av bærekraftige materialer. Fokuset på bærekraft i alle dets dimensjoner (sosial, økonomisk og miljø/klima) har stått sentralt i alle beslutninger og utviklingen av bedriften, og er en integrert del av forretningsmodellen.
I dag ansetter veveriet og skolen mer enn 400 kvinner og menn i ulike roller. Skolen, som fremdeles drives i all hovedsak med støtte fra Bokhari, har over 700 elever, de fleste jenter, og fortsetter å tilby kvalitetsutdanning til jenter og gutter som ellers ikke ville gått på skole. Les mer om LAMS skolen her.